Kultura     | 05.07.2018. 10:05 |

Okrugli stol Pozorišnih igara o predstavi 'Sabirni centar' i značaju sjećanja

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 5. jula (FENA) - Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Sabirni centar" odigrana je 4. jula pred jajačkom publikom na 37. Festivalu Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine Jajce 2018.

Suptilnim intervencijama na drami Dušana Kovačevića, reditelj Marko Misirača uvodi topose važne za pamćenje Banje Luke, koja je sa smjenom političkog režima doživjela historijski, ekonomski, etički, socijalni i svaki drugi potres.

Reditelj Misirača sa Ivanom Velisavljevićem adaptirao je Kovačevićev tekst i iz 60-ih godina prebacio ga vremenski u 90-e godine, kao što je i radnju geografski dislocirao u Banja Luku. Oni su kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, htjeli da "lociraju kada je i kako ponovo počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima".

Kovačevićeva verzija donekle se oslanja na slovensku mitologiju i na kult mrtvih kod starih Slovena, njegovi "mrtvi" su u nekoj vrsti čistilišta i opsjedaju ih osobine živih (kako duhovito primjećuje jedan od stanovnika "Sabirnog centra": "Da nemamo osobine živih, bilo bi nam još bolje"). Jedu ih i muče ovozemaljske stvari i ne mogu da nađu svoj mir zbog grijehova živih. U Misiračinoj predstavi će taj svijet funkcionisati na dvije ravni: kao svijet mrtvih u kome oni "žive" po nekim drugim, nezemaljskim zakonitostima, ali i kao svijet u glavi profesora Mihajla: snolika projekcija njegovih sumnji i strahova.

Ovo je predstava koja može da funcioniše i da se gleda, kako se i čulo na okruglom stolu posvećenom ovom komadu, i kao društveno-politička groteska i kao porodična drama.

Govoreći na okruglom stolu o predstavi, Misirača je naveo da se neki istorijski periodi preskaču, brišu kao na primjer priča o narodnooslobodilačkoj borbi.

- Nismo mi pravili predstavu da kažemo da je to nešto bilo isključivo dobro, pozitivno. Nego to je jedan period o kome se ne govori. Koji se sklanja iz nekog razloga. Tako profesor istorije pokušava da sačuva priču o narodnooslobodilačkoj borbi, a nova generacija donosi neku novu priču - istaknuo je.

On je dodao da je ovo priča o ignorisanju - nečega što nam se desilo i što živimo.

Selektor Igara Almir Bašović istaknuo je da je ze neke reditelje problem šta s piscima i dramskim tekstom. Misirača nema tih problema, podvukao je Bašović, naglasivši da je Kovačević veliki pisac jer je živ na sceni.

Glumica Slađana Zrnić smatra da Kovačević i nije tako lak za igranje.

- Njegove replike mislim da deset kila teže. Bez obzira što su simpatične na prvo čitanje, jako je teško njih dovesti da budu žive na sceni. Srećom, mislim da smo to fino uspjeli kroz odnos, partnersku igru - ocijenila je ona.

Predstava je nastala je kao prva koprodukcija Narodnog pozorišta Republike Srpske (NPRS) i Pozorišta Prijedor. Marko Misirača navodi da je zadovoljan što je povezao ta dva pozorišta, dva glumačka ansambla sa kojima je i ranije sarađivao.

U predstavi igraju glumci NPRS-a i Pozorišta Prijedor - Đorđe Marković, Nataša Ivančević, Ljubiša Savanović, Slađana Zrnić, Boris Šavija, Miljka Brđanin, Zlatan Vidović, Bojan Kolopić, Snježana Štikić, Siniša Vučićević, Aleksandar Stojković, Goran Jokić, Boško Đurđević i Dean Batoz.

Imajući u vidu punu salu Doma kulture u Jajcu te višeminutni aplauz, krajnje zadovoljstvo predstavom pripada publici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na sceni Doma kulture Jajce 'Sretni ljudi' HNK Mostar reditelja Ivana Lea Leme

Petković Liker: Ako smo iskreni prema sebi, temi i kazalištu, a najviše publici, onda je sve moguće

Zbog posljedica nevremena otkazano igranje predstave 'Hrkači' na Pozorišnim igrama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta