Kultura     | 05.07.2018. 11:40 |

Večeras proglašenje najuspješnijih ostvarenja na NAFF-u 2018

FENA Saopćenje

NEUM, 5. srpnja (FENA) - Posljednjeg dana Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF 2018 prikazano je 12 filmova u natjecateljskom programu, među kojima i uradak mlade autorice iz Belgije Aagje Van Damme "Chit-Chatter".

Priča je to o pojavi koja je danas jako zastupljena u medijima, a zove se širenje lažnih vijesti, trač ili glasine. No, u filmu glavni akteri nisu ljudi, nego golubovi. Nakon više od deset ideja koje su na kraju prekrižene s popisa, autorica se odlučila za ovu priču – koja je ujedno njezin diplomski rad.

"Ja volim animirane životinje, ali ideja trača mi se svidjela jer smo u školi učili o širenju lažnih vijesti. Kombinacija golubova koji šire tračeve se činila savršena tema za film koji je već prikazan na 12. festivala", pojašnjava Van Damme.

Kada je u pitanju program ovogodišnjeg NAFF-a Van Damme je kazala kako je pogledala širok spektar filmova.

"Vidjela sam odlične filmove, ali i one koji bi mogli biti malo bolji jer im je priča teška za razumjeti. Međutim, ako imate priliku razgovarati sa autorima, onda stvari postaju jasnije. Priča je najvažnija, ako je razumljiva i zanimljiva – film nećete zaboraviti", dodala je.

Jedan od članova ocjenjivačkog žirija je Feđa Isović koji je istaknuo da je ovogodišnji NAFF ispunio njegova očekivanja, ali i stavio težak zadatak pred njega.

"Užasno težak zadatak je biti član žirija NAFF-a. Konkurencija filmova je fascinantna i cijelo vrijeme se osjećam nelagodno jer je stvarno riječ o nijansama i čovjek je u konstantnom strahu da nekoga ne ošteti. Filmovi dolaze iz čitavog svijeta, iskreno mi je teško izdvojiti jedan. Mogu međutim izdvojiti dvije škole animacije koje su me dojmile, to su francuska i hrvatska. Riječ je o dvije istinske velesile kada je animacija u pitanju", istaknuo je Isović.

Večeras u 21 sati, u Hotelu "Sunce", bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnija ostvarenja NAFF-a 2018 na kojemu je ove godine prikazano 56 filmskih ostvarenja u natjecateljskom programu i 17 filmova u Panorami.

Pokrovitelji NAFF-a su Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije, uz potporu OESS-a i Američkog veleposlanstva u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Domaći festivali animacije i mlade snage popravljaju 'krvnu sliku' bh. animiranog filma

Film „Stan psa“ pobjednik 18. izdanja NAFF-a

NAFF se bliži kraju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom