Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 15:01 |

AKAZ - Stručni skup o kvaliteti u zdravstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Opća bolnica "Prim.dr Abdulah Nakaš" iz Sarajeva bila je domaćin stručnog skupa o poboljšanju kvalitete u zdravstvu, a sudjelovali su stručnjaci iz BiH i regije.

Stručni skup kanadske akreditacijske agencije "Accreditation Canada“ pod nazivom "Poboljšanje kvaliteta u evropskom zdravstvu - Radionica za zdravstvene organizacije zapadnog Balkana" suorganizira Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ).

Direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH Ahmed Novo na otvaranju je kazao da je, između ostalog, namjera senzibilizirati domaće zdravstvene ustanove u cilju dostizanja prestižnog međunarodnog akreditacijskog statusa i pokretanje aktivnosti koje će BiH voditi razvoju medicinskog turizma i privlačenju pacijenata iz inozemstva kao razvojnoj perspektivi BiH.

Savjetnica federalnog ministra zdravstva Dragana Galić kazala je da je poboljšanje kvalitete u zdravstvenom sektoru jedan od prioriteta reforme u oblasti zdravstva Federacije BiH.

- Konačan rezultat poboljšanja kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga treba da bude unapređenje zdravlja cjelokupne populacije, zadovoljstvo pacijenta i ekonomičnost u zdravstvu - kazala je.  

Galić je podsjetila da je Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH donijela niz stručnih dokumenata kojim se regulira i podržava sustav poboljšanja kvaliteta sigurnosti, te uistinu puno uradila u toj oblasti. Dodaje da "Federalno ministarstvo zdravstva u potpunosti podržava aktivnosti koje AKAZ provodi i apsolutno promovira i podržava akreditaciju zdravstvenih ustanova".

O principima rada "Accreditation Canada" govorio je Alessandro Buriani iz odjeljenja te akreditacijske kuće za Evropu, dok je Marjeta Stegel Bizjak govorila o iskustvima bolnice 'Postojna' u Sloveniji, saopćeno je iz AKAZ-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Naučni skup u Općoj bolnici - 'Najbolja praksa pulmologa u vezi sa COVID-19'

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

JU Dom zdravlja KS i AKAZ dogovorili certifikaciju medicinskog sektora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo