Kultura     | 05.07.2018. 15:33 |

Izložba fotografa Ron Haviva povodom godišnjice genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Izložba fotografa Ron Haviva, "Shadow of Memory", koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u sarajevskoj Vijećnici, u petak, 6. jula bit će otvorena u Zavičajnom muzeju u Konjicu, a povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Nakon Konjica, izložba će 11. jula biti otvorena i u Memorijalnom centru u Potočarima.

Radi se o kolekciji rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, prijatelja Sarajeva i naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini.

Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH - "Sarajevo - 6. april", "Bijeljina", "Život u ratu", "Logori", "Ponovno ujedinjenje", "Vojnici" i "Srebrenica".

Ron Haviv je povodom otvaranja izložbe napisao zbog čega uopšte smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo.

- Uvijek je važno da se ljudi prisjećaju svoje historije. Često s prolaskom vremena, sjećanja blijede, događaji postaju zaboravljeni, a lekcije ostaju nenaučene. Biti u stanju, na mali način, doprinijeti zapisu o onom što se desilo u Bosni zapravo je pokušaj osiguravanja toga da se svi mogu prisjetiti trenutaka iz prošlosti koji su stvorili našu sadašnjost - navodi autor.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo