Kultura     | 05.07.2018. 22:30 |

Hrvatski pjesnici iz cijelog svijeta predstavili se u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 5. srpnja (FENA) - Mostar je u četvrtak navečer ugostio pjesnike hrvatskog podrijetla, u sklopu XVIII. susreta Hrvatske izvandomovinske lirike, koji se u Hercegovini održavaju od 4. do 8. srpnja.

 Pjesnici, ujedno i članovi značajnih hrvatskih zajednica diljem svijeta, koji dolaze s raznih kontinenata, mostarskoj publici priredili su pjesničku večer u sklopu koje su predstavili svoja djela. 

 Jedan od pjesnika koji predstavlja svoj rad na ovogodišnjim susretima je i Pero Rotim, rođen u Rami, a danas nastanjen u Innsbrucku u Austriji. 

 - Čast mi je da sam u Mostaru, gradu gdje sam proveo dobar dio svoga života. Stoga ću se predstaviti večeras s jednom posebnom pjesmom o Neretvi, rijeci koju sam gledao i divio joj se dok sam bio mlad. Mostarsko srce i toplina sunca uvijek su prisutni u meni - kazao je Rotim.

  Pored Rotima, u programu susreta sudjeluju i Željka Marija Čorak (Vancouver, Kanada), Ivan Gerić (Detroit, SAD), Nasja Bošković Mayer (Saint Louis, SAD), Ivanka Sabolić Rukavina (Kent, SAD), Mate Tafra (Lausanne, Švicarska), Suzana Tkalčić (San Pedro, SAD), Ivan Župa (Beč, Austrija), Branka Grakalić (Wil, Švicarska), Nadica La Rosa (Farum, Danska), Ivanka Madunić Kuzmanović (Greendale, SAD), Anica Markov (Caracas, Venezuela), Ana Petrović (Beč, Austrija), Florijan Bebić (Beč, Austrija) i Angie Luburić (Australija).

 Tu su i pjesnici iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan Sivrić, Miljenko Stojić Mića, Joso Živković Soja, Grgo Mikulić, Marina Kljajo Radić, Ivan Vrljić, Marela Jerkić Jakovljević, Antun Lučić, Ivan Baković i Anita Martinac.

 Susreti Hrvatske izvandomovinke lirike krenuli su 2000. godine, kada su se prvi put okupili pjesnici u New Yorku u želji da povežu kako hrvatske zajednice diljem Amerike i Kanade, tako i pojedince koji njeguju hrvatski jezik.

 Pozitivna energija prenosi se i na nova odredišta, gradove u kojima još žive aktivne hrvatske zajednice i umjetničke skupine, te okuplja nove članove iz SAD-a, Kanade, Europe, Južne Amerike, Australije, pa čak i Južne Afrike.

 Poput putujućih trubadura pjesnici najčešće pišu o tipično iseljeničkim temama - čežnji za rodnom kućom, nevinošću djetinjstva, boli rastanka, ali i o onim općeljudskim - smislu života, ljubavi, prolaznosti i vjeri.

 U sklopu susreta 2018., pjesnička večer bit će održana i u Majčinom selu u Međugorju, u petak, 5. srpnja u 20:15 sati, a planiran je i posjet Međugorju, Čapljini, Mostaru, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Rami i ostalim mjestima u Hercegovini, gdje će se u petodnevnom druženju gosti upoznati s kulturnom tradicijom i povijesnim znamenitostima.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo