Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 16:11 |

TK- Brucoši najviše interesa pokazali za medicinske nauke (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 5. jula (FENA) - Na Univerzitetu u Tuzli završeni su prijemni ispiti prvog upisnog roka za upis studenata na prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na  Univerzitetu.  Budući brucoši najveći interes pokazali su za tehničke i medicinske nauke.

Oko 1.400 studenata konkurisalo je  za 2.130 slobodnih mjesta na fakultetima i Akademiji Univerziteta u Tuzli za upis na prvi ciklus odnosno integrirani prvi i drugi ciklus studija. Nakon prijemnog ispita pravo na upis ostvarilo je 1.185 kandidata. Pravo na upis redovnog studija koji će biti  finansiran iz budžeta TK ostvarilo je 785 kandidata , 387 kandidata ostvarilo je pravo upisa na redovan studij za vlastite potrebe i 13 kandidata osvarilo je pravo upisa na vandredni studij. Prijemni ispit 23 kandidata nisu položila. Za drugi upisni rok ima 900 slobodnih mjesta.

- Prijemni ispit je 4. septembra, dakle ima dovoljno vremena da kandidati razmisle , nadam se, opredijele za neke od studijskih programa na kojima ima dovoljno mjesta kako na teret budžeta tako i za vlastite potrebe. Pozivam buduće studente da pogledaju web-stranice fakulteta i izaberu neki od studijskih programa, koji će ispuniti njihova očekivanja - rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.     

Najveći interes studenata vladao je za Medicinski, Farmaceutski, Fakultet elektrotehnike i mašinstva. Pozitvan trend  upisa  bilježe i  Odsjek - građevina na RGGF-u, Ekonomski  fakultet  i studijski odsjeci Filozofskog fakulteta, psihologija, njemačaki i engleski jezik. Ipak, migraciona kretanja, odlazak mladih i ambicioznih, uzima danak i na visokoobrazovnim institucijama. 

Zbog toga je imperativ Univerziteta u Tuzli usklađivanje obrazovne politike sa zahtjevima tržišta i podsticanje naučno-istraživačkogi rada, istaknuto je danas.

Konačne rang-liste bit će objavljene  6. jula, a upis primljenih kandidata bit će od 9. do 13. jula i od 20. do 25. augusta ove godine.

Na studijskim programima, na kojima se ne popuni broj predviđen konkursom, prijave za drugi upisni rok podnositi  će se od 22. do 31. augusta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1956

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1T6gJc7MANLXsBxxFS8BovwNRwC7FR8x8?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana