Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 16:11 |

CEM: Podrška zakonskom prijedlogu koji ograničava konzumiranje duhana

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. srpnja (FENA) - U ime 40 nevladinih organizacija, odnosno Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, Centar za edukaciju mladih (CEM) Travnik pozdravo je odluku Vlade Federacije BiH koja je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Iz CEM-a, kao jednog od partnera Udruge PROI, upozorili su da u BiH svake godine više od 8.600 ljudi umre zbog bolesti uzrokovanih duhanom.

"Ipak, više od 2.000 djece, u dobi od deset do 14 godina, i preko milijun odraslih osoba i dalje svakodnevno konzumira duhan. Troškovi konzumiranja duhana u BiH iznose 891 milijuna KM, od čega se većina odnosi na zdravstvenu zaštitu zbog rane smrtnosti", naveli su.

Kako je rečeno, procijenjeni ukupni mjesečni troškovi domaćinstava za cigarete su 95,8 milijuna KM, dok ti troškovi na godišnjem nivou iznose 1,1 milijardu KM.

Iako su odavno poznate štetne posljedice konzumiranja duhanskih proizvoda, posebnu pažnju treba obratiti na samu izloženost duhanskom dimu, koji predstavlja prijetnju po zdravlje i život nepušača. Donošenje ovog zakona nije samo preporuka dobre prakse u cilju zaštite zdravlja i osiguravanja ljudskih prava, već i pravna obveza koju je BiH preuzela još 2009. godine, ratifikacijom Okvirne konvencije o kontroli duhana, ističu u CEM-u.

U ovoj organizaciji su, među ostalim, naveli da se utvrđivanjem ovog zakonskog prijedloga pokazuje spremnost  na rad u interesu građana i zaštiti njihovih osnovnih prava.

"Vjerujemo da će za nekoliko mjeseci implementacije već vidjeti brojne pozitivne efekte koje vidimo u zemljama sa sličnim zakonima. To građani ove zemlje zaslužuju", poručeno je.

Inače, Prijedlog zakona zabranjuje upotrebu svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Zabrana se odnosi i na upotrebu duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim vozilima u kojim se nalaze maloljetnici.

Zakonom su propisani izuzeci od zabrane pušenja u posebnim prostorijama, a uvjete za ove prostorije propisat će federalni ministar zdravstva posebnim aktom.

Novim zakonom predviđena je minimalna kazna od 100 KM za fizičku osobu, koja postupi suprotno njegovim odredbama, a maksimalno 15.000 KM za gospodarsko društvo ili drugu pravnu osobu.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana