Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 16:43 |

Općina Novi Grad - Za podršku projektima humanitarnih organizacija 100.000 KM

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - U Općini Novi Grad Sarajevo danas su sa predstavnicima 17 nevladinih i neprofitnih organizacija humanitarnog karaktera potpisani ugovori o finansiranju i sufinansiranju projekata.

Za tu namjenu iz Općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM, a sredstva će biti  utrošena za realizaciju projekata socijalne inkluzije za osobe treće životne dobi kroz realizaciju edukativnih i rekreativnih programa, brigu o starim i iznemoglim osobama, brigu o osobama koje zbog fizičkog ili drugog hendikepa nisu u stanju same brinuti o sebi, kao i socijalno uključivanje osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom, te brigu o djeci bez jednog ili oba roditelja.

Jedna od potpisnica ugovora Lejla Kranjčević - Omerović, predstavnica Osnovnog odbora „Merhamet“ Novi Grad istakla je da se projekat kućne njege starih, iznemoglih i nepokretnih osoba slabijeg materijalnog stanja provodi već deset godina. Takvih je na području Novog Grada 140 kojima se svakodnevno pomaže u pospremanju boravišnog prostora, izdavanju lijekova i prehrambenih paketa.

Aleksa Ćebić, predsjednik  Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja „Dobrotvor“ ističe da ovo udruženje već četvrtu godinu od ove lokalne zajednice dobija sredstva koja im puno znače.

- Kompletan iznos bit će utrošen za poboljšanje i održavanje kontinuiteta rada javne kuhinje „Dobrotvor“. Kuhinja se ne nalazi na prostoru ove općine, ali je veliki broj korisnika s područja Novog Grada. Trenutno imamo oko 120 korisnika, mada se taj broj stalno povećava. Kuhinja osigurava  jedan obrok i hljeb dnevno, odnosno vikendom suhu hranu koja se dijeli petkom. Novčana sredstva koja su nam dodijeljena bit će iskorištena za održavanje inventara i nabavku hrane - objasnio je Ćebić.   

Prisutnim potpisnicima obratio se Tajib Delalić, pomoćnik Općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, koji je kazao da je po objavljenom Javnom pozivu, nakon provedene procedure, Komisija za ocjenjivanje i izbor projekata prihvatila 17 apliciranih projekta, te utvrdila pijedlog raspodjele sredstava, na koji je Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo dalo saglasnost.

Finansijska podrška odobrena je projektima humanitarnih organizacija: “Out Loud”, Udruženje Lux vitae – Svjetlost života,  „Merhamet“ – OO Novi Grad, Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo, Srpsko dobrotvorno udruženje „Dobrotvor“  Sarajevo, kao i Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, zatim Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, Udruženje oboljelih od cerebralne dječije paralize Kantona Sarajevo.

Sredstva su dodijeljena i Udruženju za podršku djeci i roditeljima “Budućnost”, Udruženju distrofičara Kantona Sarajevo, Udruženju za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“, Udruženju porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu“, Udruženju majke djece sa posebnim potrebama „Radost života“, Udruženju umjetnika, sportista i osoba sa invaliditetom  „MISS“, Udruženju „Duga“, Udruženja RVI – Novi Grad Sarajevo – Fond za brigu o djeci bez roditelja, te Dječijem selu „SOS Kinderdorf“, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!