Svijet     | 06.07.2018. 10:50 |

Pompeo doputovao u posjetu Sjvernoj Koreji

FENA Internet

PYONGYANG, 6. jula (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo doputovao je u petak u Sjevernu Koreju u nadi da će "popuniti detalje" sjevernokorejskih planova da ukine svoj nuklearni program i također da pošalje posmrtne ostatke američkih vojnika nestalih u Korejskom ratu.

Pompeo je stigao na aerodrom u Pyongyangu i sastao se s Kim Yong Cholom, visokim sjevernokorejskim zvaničnikom koji je igrao ključnu ulogu u aranžiranju prošlomjesečnog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Singapuru.

Pompeo će boraviti dan i pol u Sjevernoj Koreji, do subote, u svom prvom noćenju u toj zemlji.

Na samitu u Singapuru Kim se obavezao da će raditi na denuklearizaciji, ali nije objavio detalje kako i kada će ukinuti sjevernokorejski nuklearni program.

- Predsjednik mi je rekao kako vjeruje da predsjedavajući Kim vidi drugačiju, svjetliju budućnost za narod Sjeverne Koreje. Obojica se nadamo da je to istina - objavio je Pompeo na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Trumpom dok je bio u avionu.

- Naredna stanica Pyongyang. Nadam se nastavku mojih sastanaka sa sjevernokorejskim čelnicima. Mnogo je napornog rada pred nama, ali mir vrijedi tih napora - izjavio je Pompeo.

Šef američke diplomatije izjavio je da pokušava "popuniti" neke detalje sjevernokorejskih obaveza prema denuklearizaciji i održavanja tempa u provedbi sporazuma sa samita.

Pompeo će pokušati da dogovori barem inicijalnu listu lokacija nuklearnih postrojenja koje bi mogle biti provjerene, saopćili su američki obavještajni zvaničnici za Reuters.

Također će visoko na dnevnom redu njegovih razgovora biti pitanje posmrtnih ostataka američkih vojnika u Sjevernoj Koreji nakon Korejskog rata iz perioda 1950-53. godine. Trump je izjavio nakon singapurskog samita da je Kim pristao da posmrtni ostaci budu vraćeni Sjedinjenim Državama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Kim Jong Un nadzirao vježbe artiljerijskih jedinica u Sjevernoj Koreji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo