Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 09:41 |

Bugojanac Mesud Buljina: Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 9. jula (FENA) - Nema prolaznika koji neće zastati i bar nakratko uživati u očaravajućem prizoru, koji pruža pogled na jedinu vodenicu u bugojanskoj mjesnoj zajednici Drvetine, smještenu na lokaciji Sastavci u donjem dijelu naselja Podripci.

Piše: Mevlida Ridžal

Vlasnik vodenice je mještanin Podripaca Mesud Buljina, koji kaže da je vodeničarski posao naslijedio od oca, a zavolio još kao dijete.

- Ranije smo imali vodenicu koja je od kuće bila udaljena oko trista metara. Teško je bilo ići i raditi tamo, pogotovo noću. Zbog toga sam došao na ideju da vodenicu smjestim u dvorište, i ona je tu već petnaestak godina - kazao je.

Tu, veli, melje brašno od žitarica sa svog imanja koje se prostire na oko stotinu duluma zemljišta, od kojih se dvadeset nalazi u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi sa suprugom Sebinom i četvero djece.  

Proizvodi kukuruz, pšenicu, raž, ječam i zob, koje kasnije melje u vodenici i skupa s raznim povrćem i voćem koje, također, uzgaja, plasira kupcima na pijacama u Bugojnu i Donjem Vakufu.

- Sve je domaće, nema nikakve hemije, prskanja, ništa. Svako malo obiđem vodenicu, provjerim da li melje sitno, krupno... Strogo vodim računa i o ambalaži za sortiranje žita, koje mora biti na suhom mjestu - naglasio je.

Dodaje da ima i onih koji donose vlastite žitarice i melju ih u vodenici, koja je postala važan izvor prihoda u njegovom domaćinstvu, s obzirom da je godinama na birou i bez posla.

Vjeruje da će vodenica na Servanjskoj rijeci, koja je podijelila imanje i napravila tako otok koji je danas ispunjen cvijećem i drugim ukrasnim detaljima, još dugo služiti svojoj namjeni i da će i mlađi članovi porodice nastaviti davno započetu tradiciju.

 - Svi pomažu u poslu. Supruga brine o mlijeku, pravi sireve i pripremi sve ostale proizvode, koje nosim na pijacu. Osmislila je izgled kompletnog dvorišta, a zaslužna je i za sve ovo što vidite, pa i za kaskade napravljene na rijeci. Kad ja nisam u vodenici, tu su sinovi. Stariji se školuje na poljoprivrednom fakultetu, a mlađi sprema za fakultet. I kćerka, koja je gimnazijalka, pomogne kada god to zatreba. Najmlađa u kući, trogodišnja Amina, zabavlja nas dok radimo - kaže Mesud.

Ističe na kraju da ga posao u vodenici opušta i da tu zaboravi na sve probleme, te da uživa u svakom dijelu svog dvorišta, u kojem postoje i dva izvora pitke vode.

- I rijeka je čista, nema nikakvog otpada, kanalizacije. Ovdje postoje idealni uvjeti za rad ribnjaka i razvoj turizma. Bilo je nekih prijedloga, i ne kažem da se u budućnosti nešto neće uraditi po tome pitanju - kaže ovaj Bugojanac. 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana