Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 13:12 |

Krenuo Maraton mira "Goražde – Žepa – Srebrenica"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. jula (FENA) -  Iz kompleksa „Memorijalna šuma - Srebrenica 8372“ na Posestri kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira „Goražde - Žepa - Srebrenica“.

Organizator, Atletski klub Goražde na ovaj način treći put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri nekadašnje Zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 km krenulo je dvadesetak maratonaca iz Goražda i Sarajeva.

Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman ističe da se na ovaj način želi odati počast svim nevinim žrtvama u Goraždu, Žepi i Srebrenici.

- Mi kada dođemo u Žepu i Potočare svaki put nas ti ljudi dočekaju s posebnim emocijama. I ove godine Organizacioni odbor nam je među prvima poslao poziv da nas uvrste u program, što smo rado prihvatili - ističe Šuman dodajući da između nekadašnje tri ratne enklave i danas postoji posebna veza.

- Svi smo dijelili sličnu sudbinu i zato ovaj maraton ima posebnu simboliku. Zato mi na ovaj način šaljemo snažnu poruku uime svih građana Goražda i BPK. Želimo da se poklonimo žrtvama genocida i da im kažemo da ih nismo i nećemo nikada zaboraviti - kazao je predsjednik Atletskog kluba Goražde.

Šaban Žunić sa sinom drugi put dolazi iz Sarajeva kako bi učestvovao u maratonu mira iz Goražda.

- To je nešto što se riječima ne može dočarati. Svaki naš trud i znoj koji prolijevamo nažalost ne može vratiti niti jedan život, ali barem možemo dijeliti tugu i bol majki, sestara i svih onih koji su doživjeli genocid 1995. godine – kaže Žunić.

Učesnike maratona mira ispratili su članovi Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde, te predstavnici Grada Goražda i muftijstva goraždanskog koji su uz kantonalnu Vladu, podržali ovaj projekat.

- Imamo sada ovo što smo sami napravili, ovaj lokalitet na Posestri koji nas trajno veže za naše Potočare. Dobro je da su naši atletičari odlučili krenuti odavde. To je njihov projekat a mi smo ih samo podržali u jednoj plemenitoj ideji koja ima za cilj da čuva naše sjećanje na ono najgore što čovjek čovjeku može uraditi, a to je zločin genocida – kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Na putu za Srebrenicu, učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda a  potom i na centralnom  spomen obilježju "Goražde grad heroj, svojim braniocima".

Poruke suosjećanja uz polaganje cvijeća na spomenik večeras će prenijeti i stanovnicima Žepe, a već sutra nastaviti put prema Potočarima gdje će se pokloniti srebreničkim žrtvama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo