Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 14:18 |

Velika Britanija - 10 miliona funti za razvoj digitalnih vještina kod mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson najavio je danas da će Velika Britanija uložiti 10 miliona funti kako bi pomogla u izgradnji digitalnih vještina kod mladih na zapadnom Balkanu radi povećanja mogućnosti za zapošljavanje.

Prvog dana Samita za zapadni Balkan, na kojem su se Johnsonu pridružili ministri vanjskih poslova Evrope i zapadnog Balkana, objavljeno je da će British Council pružiti podršku nastavnicima i djeci u više od 4.500 škola zapadnog Balkana kroz program "Škole za 21. vijek". Cilj je da se podstakne digitalna pismenost, kritičko razmišljanje i rješavanje problema, saopćeno je iz British Councila.

Obezbjeđivanjem pristupa digitalnom obrazovanju, ova sredstva će pomoći u podsticanju novih generacija inovatora i preduzetnika na zapadnom Balkanu i u Velikoj Britaniji.

Govoreći pred Samit, sekretar za vanjsku politiku rekao je da ovo novo ulaganje pokazuje trajnu posvećenost Britanije regionu zapadnog Balkana.

- Mi radimo na međunarodnom nivou da mladima, posebno mladim ženama, pružimo digitalne vještine neophodne za učešće u budućoj ekonomiji i ispunjavaju njihovih potencijala. Važno je takođe pokazati našu želju da pomognemo regionu da prevaziđe neke od najtežih poglavlja u svojoj historiji i otvori put do još prosperitetnije budućnosti – kazao je on.

Ovaj projekat vrijedan 10 miliona funti trajat će više od tri godine. Nakon uspješne pilot faze, projekat British Councila "Škole za 21. vijek" širi se i omogućiti će još većem broju osnovaca da razviju kritičko razmišljanje, rješavanje problema i vještine digitalne pismenosti.

Predviđa se da će program obuhvatiti 4.500 osnovnih škola i do milion djece. To će pomoći razvoju nove generacije digitalnih inovatora i preduzetnika pružanjem obuka iz oblasti kompjuterskog programiranja i kodiranja, navodi se u saopćenju British Councila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'