Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 11:53 |

U RS za godinu dana 11 slučajeva prijave sumnje na korupciju

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 10.jula (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) je za godinu dana implementacije Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju evidentirano 11 prijava u kojima se sumnja na korupciju.

Od tog broja, sudu su dostavljene dvije prijave za eksternu zaštitu, a devet slučajeva nadležnom ministarstu.

- Smatramo da će tek nakon većeg broja promocija ovog zakona biti i veći broj prijava korupcije i zahtjeva za zaštitu osoba koje prijavljuju takve slučajeve – rekla je Jelena Vukadinović, pomoćnica ministra pravde RS-a.

Što se tiče postupka interne zaštite, Ministarstvo pravde RS-a je zaprimilo devet takvih prijava.

- Pritužbe su se odnosile na određene nezakonitosti i nepravilnosti u radu drugih organa – rekla je Vukadinović uoči okruglog stola koje je Ministarstvo pravde RS-a, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizovalo na temu „Zakonska zaštita osoba koje prijavljuju korupciju”.

Zakonom su predviđena dva sistema zaštite onih koji prijavljuju korupciju - sistem interne zaštite od odgovorne osobe koja rukovodi određenim subjektom i sistem eksterne zaštite kod suda.

Predstavnica Misije OSCE-a Gordana Živković je istakla da je cilj ovog skupa da se sagledaju ostvareni rezultati u prvoj godini implementacije Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u ovom entetetu.

Također, predstavnici nadležnih institucija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine će na ovom skupu razgovarati o načinu upoznavanja šire javnosti sa odredbama ovog zakona, te iskustvima u oblasti zakonske zaštite osoba koje prijavljuju korupciju.

Predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović je rekao da u Srbiji postoji zakon o zaštiti uzbunjivača i to već tri godine te je dao veoma dobre rezultate.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu