Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 13:30 |

Građani su slabo upoznati sa svim mogućnostima prijave korupcije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. jula (FENA) - „Jačanje saradnje između zakonodavnih, pravosudnih i izvrših antikorupcijskih tijela i timova“ bila je tema radionice koja je u Goraždu, u organizaciji Misije OSCE-a u BiH,  okupila predstavnike nadležnih tijela za borbu protiv korupcije na kantonalnom i lokalnom nivou te policijskih i pravosudnih institucija.

Željko Vukanović, službenik za demokratizaciju OSCE-a – Terenski ured Foča, kazao je da se na ovaj način nastoji  poboljšati njihova međusobna koordinacija i učiniti efikasnijom borba protiv korupcije.

- Trenutno je u BiH poseban fokus na borbi protiv korupcije. Imamo puno institucija i tijela koja se bave ovom tematikom i pozitivnih zakonskih propisa, imamo tužilaštva, policiju, sudove. Međutim kao i u svemu, postoje problemi u implementaciji i ovakvi susreti su prilika da se razmijene iskustva, mišljenja i identifikuju problemi i smjernice za ubuduće – kazao je Vukanović.

On ocjenjuje da je, uprkos pozitivnim zakonskim riješenjima i upostavljenim mehanizmima za borbu protiv korupcije, situacija u praksi drugačija

- Građani su malo ili nikako upoznati sa svim mogućnostima. Kod njih postoji uklon da ne žele da prijave korupciju, a ako i prijave žale se na sporost postupka. Pošto je veliki broj institucija i tijela koja se bave ovim problemom, obično ne znaju ni kome da prijave, tako da trebamo iznaći način kako da se najbolje sve to približi građanima – ističe Vukanović.

Vlada BPK Goražde usvojila je Akcioni plan za sprečavanje i borbu protiv korupcije na nivou BPK 2016. godine na bazi kojeg je i formirano Tijelo  za spriječavanje i borbu protiv korupcije čiji je zadatak da prikuplja informacije i koordinira  aktivnostima u ovoj oblasti.

Prema riječima koordinatora ovog tijela Elmira Pilava, do sada se u okviru izvršne i zakonodavne vlasti radilo na izradi planova borbe protiv korupcije i planova integriteta.

- Trenutno radimo na prikupljanju informacija dok, s druge strane, postoje institucije i organi koji imaju zakonska ovlaštenja za istraživanje i procesuiranje koruptivnih radnji. Naša je zadaća prvenstveno prevencija korupcije i koordinacija – kazao je Pilav, izrazivši nadu da se stvaraju pretpostavke za sistemsku borbu protiv korupcije.

- Od politike i kapaciteta unutar institucija zavisi kako će se te stvari dalje odvijati i koliko će borba protiv korupcije biti efikasna – kazao je koordinator Tijela za sprečavanje i borbu protiv korupcije Vlade BPK Goražde.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'