Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 15:25 |

Cormack se pridružila učesnicima Marša mira za Srebrenicu

FENA Saopćenje

POTOČARI, 10. juna (FENA) - Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack pridružila se danas, u mjestu Šušnjari iznad Potočara, učesnicima Marša mira za Srebrenicu, poručivši da je velika čast pridružiti se ljudima koji su preživjeli genocid u Srebrenici, članovima porodica i prijateljima žrtava.

- Četvrti put se pridružujem Maršu mira koji podsjeća na genocid koji se dogodio u Srebrenici i ja sam počastvovana što sam u prilici ovo uraditi - kazala je Cormack novinarima u Šušnjarima.

Naglasila je da Američka ambasada i dalje ostaje posvećena pomaganju porodicama žrtava da pronađu ostatke svojih najmilijih i da nađu smiraj, time što će ih dostojno ukopati.

- I naravno doprinijeti tome da se traži pravda i pravedno suočavanje što se tiče onih koji su počinili ovaj strašni zločin - istakla je Cormack.

U vezi s negiranjem genocida počinjenog u Srebrenici kazala je da Sjedinjene Američke Države stalno pozivaju sve da priznaju i prihvate da se desio genocid.

- Tim priznanjem i prihvatanjem da se kreće prema miru i pomirenju, a SAD priznaju genocid kao zvaničnu, pravnu, međunarodno priznatu činjenicu u međunarodnim sudovima - rekla je Cormack.

Ambasadorica će tradicionalno pješačiti nekoliko kilometara prema Potočarima s učesnicima Marša mira.

Maršu mira u Šušnjarima se pridružio i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, a u koloni su od ranije i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i bivši košarkaški reprezentativac BiH Mirza Teletović.

U koloni Marša mira ''Nezuk-Srebrenica 2018'' je oko 6.000 učesnika, a na put od sto kilometara krenuli su prije dva dana. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Krenuo 19. 'Marš mira' od Nezuka do Potočara

Podrška FUCZ učesnicima 'Marša mira 2023'

Četvorica učesnika 'Puta mira i ljubavi' stigli u Tuzlu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'