Regija     | 10.07.2018. 17:08 |

Mimohod u Rijeci u spomen na srebreničku tragediju

FENA Agencije

RIJEKA, 10. srpnja (FENA) - Središtem Rijeke u utorak je prošao mimohod sjećanja u spomen na 23. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kada je u srpnju 1995. ubijeno više od 8000 muškaraca i žena.

 Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" održan je u Rijeci pod motom "Da se ne zaboravi" osmu godinu zaredom. Povorka je krenula s Mosta hrvatskih branitelja te je preko Korza stigla do Gata Karoline Riječke, gdje su u more položene 23 bijele ruže.

 Sudionici mimohoda nosili su bijele majice s dosad utvrđenim brojem žrtava srebreničke tragedije - 8372, prenosi Hina.

 Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš tom su prigodom primili potpredsjednika entiteta Republike Srpske Ramiza Salkića.

 Medarić je istaknula da se ta županija ponosi multikulturalnošću i solidarnošću te da se takvim manifestacijama želi podsjetiti da se taj, ali i svi drugi zločini ne smiju zaboraviti.

 Ivaniš je rekao da se Grad Rijeka raznim aktivnostima trudi podupirati duh multikulturalnog ozračja. "Svjedoci smo koliko u našem gradu imamo dobre međuljudske odnose te se trudimo da svi budu jednaki“, dodao je Ivaniš. 

 Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić rekao je kako je čuo sve pohvale o odnosu ovdašnje lokalne i regionalne samouprave prema Bošnjacima. Istaknuo je kako je želja svih u Bosni i Hercegovini da ona postane zemlja jednakih mogućnosti za sve građane neovisno o vjeri i nacionalnosti. 

 Na panoima na riječkom Korzu postavljena je izložba o srebreničkom genocidu pod nazivom "Srebrenica – Memento" koja na fotografijama prikazuje zbivanja tijekom toga ratnog zločina.
 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'