Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 12:15 |

Babić i Zolj u Londonu: Istina je samo jedna i mora biti poznata cijelom svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Velikim brojem prigodnih manifestacija diljem Velike Britanije i ove godine se obilježava 23. godišnjica najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, uz podršku organizacije "Sjećanje na Srebrenicu" ("Remembering Srebrenica").

Tim povodom predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i premijer KS Adem Zolj borave u Londonu, gdje su održali sastanak sa specijalnim savjetnikom za zajednicu i vjerska pitanja premijerke Velike Britanije Therese May, Jonathanom Hellewellom, kojem su prisustvovali aktivistica i žrtva tortura i mučenja u Prijedoru Nusreta Sivac i jedan od pet ljekara koji su bili stacionirani u srebreničkoj ratnoj bolnici tokom genocida doktor Ilijas Pilav.

Na sastanku je premijer Zolj zamolio da Velika Britanija učini sve kako bi se očuvalo sjećanje na stradanja Bosanaca i Hercegovaca koji su ubijani u Prijedoru i drugim dijelovima zemlje. To, po njegovim riječima, podsjeća na holokaust koji se desio nad Jevrejima, naglasivši da to jasno govore i bijele trake koje su Prijedorčani morali nositi.

Ocijenio je važnim da se istina prenosi na buduće generacije, jer, poručio je, ona je samo jedna i mora biti poznata cijelom svijetu.

Predsjedateljica Babić podsjetila je da je od iznimne važnosti pružiti podršku žrtvama svih oblika nasilja, pogotovo žena koje su nažalost proživjele golgotu, od progona, ubistava i silovanja.

I Pilav i Sivac svjedočili su o strahotama i stradanjima naroda u Bosni i Hercegovini te upozorili da se ovakvi zločini više nikada i nikome ne smiju ponoviti. Ujedno su Hellwella upoznali sa inicijativom organizacije "Remembering Srebrenica" da se u Velikoj Britaniji izgradi memorijalni centar na sjećanje žrtava Srebrenice te zamolili za njegovu podršku.

Tokom "Sedmice sjećanja na Srebrenicu" od 8. od 15. jula, čak 1.200 volontera iz lokalnih zajednica organizirat će komemoracije pod pokroviteljstvom spomenute  organizacije.

Velika Britanija je domaćin najvećoj komemoraciji na svijetu posvećenoj Srebrenici, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana