Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 11:21 |

Završena prva faza GIZ-ovog mentorskog programa za djevojke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - U Sarajevu je prošle sedmice održan završni događaj mentorskog programa za djevojke "Moje znanje tvoje buduće zvanje" kojeg je u ime njemačke vlade implementirao GIZ u okviru projekta za stručno obrazovanje.

Uz prezentaciju rezultata tromjesečnog programa i budućih koraka u implementaciji, svim učesnicama iz Mostara i Goražda dodijeljeni su certifikati, te je održan panel sa uspješnim ženama iz BiH.

U bh. društvu još vlada percepcija kako su brojna zanimanja u okviru stručnog obrazovanja rezervirana za pripadnike muškog spola, te da se djevojke na tim pozicijama ne mogu dobro snaći. U cilju prevazilaženja prepreka GIZ je kreirao mentorski program za djevojke "Moje znanje tvoje buduće zvanje" koji je u protekla tri mjeseca realiziran u Mostaru i Goraždu.

Program je osmišljen tako da učenice završnih razreda tehničkih škola u Mostaru i Goraždu pruže podršku malim maturanticama, odnosno učenicima završenih razreda osnovnih škola, kako bi im prenijele iskustva i ohrabrile ih da izaberu neko od brojnih zanimanja koje nudi stručno obrazovanje.

U programu su u protekla tri mjeseca učestvovale 62 učenice osnovnih i srednjih škola, koje su kreirale 31 mentorski par.

Na završnom događaju u Sarajevu, učesnicama su uručeni certifikati, a one su podijelile svoja pozitivna iskustva i preporuke za nastavak programa. Nakon dodjele certifikata, s ciljem ohrabrivanja mladih žena da ruše stereotipe i ostvaruju svoje želje, održan je panel sa uspješnim bh. ženama koje su podijelile svoju priču i put do profesionalnog uspjeha.

U okviru njemačke razvojne saradnje projekt za stručno obrazovanje pokrenut je početkom 2017. godine, a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade, saopćeno je iz GIZ-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana