Ekonomija     | 12.07.2018. 13:32 |

Šarović, Wigemark i Hagelberg upozorili na hitan početak rada državnog zatvora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH Lars-Gunnar Wigemark i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili su se da je neophodno preduzeti sve  mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou da se novoizgrađeni, visokosigurnosni državni zatvor (Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH) što prije stavi u funkciju.

Razgovarali su o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti na otpočinjanju rada državnog zatvora.

Ministar Šarović je ovom prilikom predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o  najavi mogućeg uvođenja kvota od strane Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU, naglasivši da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta.

Također, Šarović je ukazao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na bh.ekonomiju, a posebno poslovanje željezare ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine koji u stvaranju ukupnog BDP-a BiH učestvuje sa 2,5 posto i zapošljava 3.000 radnika.

Osim toga, mjere bi se odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije  u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao Šarović „u cilju zaštite svojih privrednika i Bosna i Hercegovina morati uzvratiti odgovarajućim mjerama“, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'