Stranačke aktivnosti     | 12.07.2018. 13:37 |

Saopćenje za javnost SBB BiH

FENA Saopćenje

Ispitivanje javnog mnjenja o popularnosti stranaka i kandidata za Predsjedništvo BiH koje je provela nezavisna međunarodna agencija Valicon u periodu 04.06. – 07.07.2018. na uzorku od 2.500 ispitanika u cijeloj Federaciji BiH, pokazuje ubjedljivo prvo mjesto Fahrudina Radončića i vodeću poziciju Saveza za bolju budućnost (SBB). Iako je istraživanje gotovo u cjelosti provedeno prije objave zvanične kandidature Fahrudina Radončića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ubjedljiva prva pozicija nesumnjivo ukazuje na dominantno raspoloženje glasača i njihov, već sada sigurni, izbor Radončića u odnosu na druge kandidate.

Ovo obuhvatno ispitivanje javnog mnjenja provedeno prema najvišim profesionalnim kriterijima, obuhvatilo je je sve kantone i sve izborne jedinice u Federaciji BiH, kao i demografske grupe, shodno rezultatima posljednjeg popisa stnovništva. Rađeno je CATI metodom telefonskog ispitivanja, na ukupnom uzorku od 3.850 ispitanika, od čega je 38% sigurnih neglasača koji su isključeni, pa je efektivni uzorak iznosio 2.500 sigurnih ili vjerovatnih glasača. Na ovom uzorku standardna greška iznosi tek ± 2%, što govori o visokoj pouzdanosti rezultata istraživanja.

Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za koju stranku biste najvjerovatnije glasali, da se Opći izbori održavaju u nedjelju?“, SBB je prvoplasirana stranka s udjelom od nešto više od 20%. Drugoplasirana je SDA s 20%, potom DF s 13%, SDP s 12%, HDZ BiH s 10%. Ostale stranke imaju 4% ili značajno manji ukupni rezultat (vidi sliku).

Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za kojeg predsjedničkog kandidata biste najvjerovatnije glasali, da se Opći izbori održavaju u nedjelju?“, Fahrudin Radončić je ubjedljivo prvi izbor glasača s rezultatom od 22%. Slijedeći je Šefik Džaferović s 18%, potom Željko Komšić s 15%, Denis Bećirović s 14%, te Dragan Čović s 10%. Ostali kandidati imaju 6% ili značajno manji ukupni rezultat (vidi sliku).

Ostali detalji istraživanja govore o snažnom rastu SBB-a u svim izbornim jedinicama, a u nekim kantonima i dominantno prvo mjesto, uz paralelni drastični pad popularnosti SDA i drugih stranaka koje nisu opravdali povjerenje građana dato na izborima 2014. godine. Takođe, zanimljivo je da je Radončić ubjedljivo prvi, iako je ovo istraživanje provedeno prije objave njegove kandidature za člana Predsjedništva BiH, pa je realno pretpostaviti kako je razlika između Radončića i rivala znatno veća.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SBB

Vezane vijesti

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom