Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 16:41 |

Vlada KS utvrdila Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, čije odredbe značajno unapređuju organizaciju i djelovanje Uprave policije, a koje su neposredno vezane za radno-pravni status policijskih službenika.

- Novine u odnosu na rješenja iz trenutno važećeg Zakona u predloženom tekstu definišu i uređuju više segmenata, a najznačajniji su da je prijedlogom zakona propisano da policijski službenik ne može biti nosilac bilo kakve javne funkcije, niti u navedenom segmentu trebaju da postoje bilo kakvi izuzeci. Značajan segment Prijedloga zakona je i onaj koji se odnosi na popunu radnih mjesta najkvalitetnijim kadrovima odnosno poboljšan je postupak unapređenja i eksternog prijema policijskih službenika, a efikasnija je i procedura sigurnosnih provjera - kazao je predlagač zakona ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.

U Prijedlogu zakona efikasnije je riješeno i pitanje disciplinskog postupka, odnosno skraćeni su rokovi postupanja, onemogućeno je nastupanje zastare pokretanja i vođenja disciplinskog postupka, a što je u dosadašnjoj praksi bio čest slučaj. Naime, u Prijedlogu jasno su propisani i rokovi za proveđenje postupka kako internog tako i disciplinskog,

Donošenje zakona, kako je istakao Mulabdić, neophodno je iz razloga usklađivanja sa drugim propisima kao što su Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH, Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Zakon o radu FBiH, Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju FBiH i Zakon o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo. 

Predloženi zakon bit će upućen u Skupštinu Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada KS - Više od sedam miliona KM za projekte u oblasti šumarstva

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana