Svijet     | 12.07.2018. 21:09 |

Britanski plan o Brexitu naišao na oprezan prijem u Bruxellesu

FENA Internet

BRUXELLES, 12. jula (FENA) - Britanski prijedlog sporazuma o Brexitu naišao je u četvrtak na oprezan prijem u Bruxellesu, dok je delegacija Evropskog parlamenta saopćila da nacrt sveobuhvatnog sporazuma ide u pravcu koji je poželjan. 

Parlamentarna grupa za Brexit, koja ima pravo veta na sporazum, saopćila je da je sveobuhvatni sporazum koji pokriva ekonomsku, vanjsku i sigurnosnu politiku, poželjna opcija za parlament od samog početka. 

Brojni su, ipak, detalji u planu koji je danas objavila britanska premijerka Theresa May kojima su potrebne promjene.

Iako prijedlog May insistira na bližim vezama u brojnim poljima, uključujući slobodno kretanje roba, grupa Evropskog parlamenta skeptična je prema carinskim aranžmanima.

London navodi da EU može uvesti tarife za robe koje se uvoze u blok dok Lomfopm može imati vlastite tarife za robe namijenjene britanskom tržištu. 

Parlamentarna grupa EU tvrdi da "nema prostora" za nadjačavanje carinskih kompetencija EU. Također je podsjetila London da prvo treba zaključiti pregovore o napuštanju, uključujući i neriješeno pitanje kako da osigura da nema povratka "tvrdoj granici" između Irske i Sjeverne Irske.

Kada je riječ o finansijskim uslugama, Britanija želi trgovinski sporazum zasnovan na obostranom prihvatanju pravila EU i Velike Britanije, odbacujući režime "ojačane ekvivalencije" koji omogućuju lmitiran pristup nekim partnerima koji nisu iz EU u nekim dijelovima tržišta.

Njemački ministar finansija  Olaf Scholz  izjavio je, ipak, da ne dolazi u obzir da vanjski političari odlučuju o finansijskim službama EU nskon Brexita.

Evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier u tweetu je podsjetio Britaniju na ono što je ponudila EU - ambiciozni sporazum o slobodnoj trgovini i saradnju u širokom spektru pitanja, uključujući i pitanje sigurnosti.  

- Nadam se pregovorima s Britanijom u narednoj sedmnici - piše on u tweetu, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana