Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 10:44 |

Brkić: Sve smo uradili i čekamo odluku Konkurencijskog vijeća BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. jula (FENA) - Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Brkić izjavio je danas novinarima, komentirajući zahtjev Udruženja taksista ZDK-a za njegovom smjenom, da je njegovo ministarstvo ispoštovalo sve što se od njih tražilo te da su u roku dostavili izmjene Odluke o obavljanju taksi prijevoza te ih uputili na ocjenu Konkurencijskom vijeću BiH.

-Lično smatram da pojedini predsjednici udruženja prilično agresivno i, na određeni način, nesmotreno nastupaju. Činjenica je da su podnijeli inicijativu za izmjenu odluke o taksi prijevozu na Skupštini ZDK-a, ali pogrešno razumiju da je Skupština naložila nama da donesemo prečišćeni tekst - kazao je resorni ministar pred nastavak ranije prekinute 62. sjednice Skupštine ZDK-a.

Prečišćeni tekst odluke ili zakona donosi se, pojašnjava, kada se nakupe velike izmjene pa je, onda, potrebno uraditi prečišćeni tekst, a u ovoj fazi Odluka još nije izmijenjena. Prihvaćena je samo inicijativa na Skupštini, a Ministarstvo je tada zaduženo da pripremi izmjene i dopune te odluke.

-Mi smo u zakazanom roku od 20 dana još 14. maja, a ta Skupština je održana 24. aprila, dostavili Vladi i Skupštini izmijenjeni tekst Odluke o obavljanu taksi prijevoza, onako kako su ga iz Udruženja taksi prijevoznika i predložili. Istovremeno smo, u skladu sa članom 25 Zakona o konkurenciji BiH, a koji kaže da se svi organi moraju poslati na mišljenje kada se radi o konkurenciji, poslali te izmjene na ocjenu Konkurencijskom vijeću BiH - rekao je ministar Brkić.

Tvrdi da je upravo to i najviše sporno Udruženju taksista ZDK-a, navodeći da "oni znaju kakav će odgovor biti".

-Jer, i 2013. godine, kada ja nisam bio ministar, ova je procedura već jednom prošla. Čak, sadašnji njihov prijedlog izmjena i dopuna daleko više dolazi u sukob sa Zakonom o konkurenciji BiH. Mislim da su oni svjesni kako će konkurencija odgovoriti. Već dva mjeseca čekamo taj odgovor - kazao je ministar Brkić.

Ističe da su ispoštovali sve što se od njih tražilo te da nemaju ništa protiv da Vlada ili Skupština ZDK, ukoliko žele, ne čekaju mišljenje Konkurencijskog vijeća BiH te usvoje prijedlog Udruženja taksi prijevoznika ZDK-a.

-S tim što, u tom slučaju, postoji opasnost da bi, kada stigne mišljenje, ponovo trebalo ići u korekciju tih zakonskih rješenja i te odluke. Vidjet ćemo kako će se dalje odvijati, ali mislim da ni prema meni lično, ni prema ovom ministarstvu, nisu postupili nimalo korektno. Proteklih smo godina imali fin i korektan pristup - smatra Brkić.

Mišljenja je da se problematizira tek sama procedura, ali se ne ulazi i u srž materije odnosno šta predviđaju izmjene i dopune te odluke. 

-Nasljeđivanje dopunske taksi oznake na, ne znam srodnike, do zadnjeg koljena u srodstvu i, na kraju, prenos te licence ili dopunske taksi oznake na treća lica, znači prodaju. Zatvorio bi se i jedan krug od sadašnjih taksista ili osobe koji obavljaju tu djelatnost. Niko u taj krug više ne bi mogao ući. To je u suprotnosti sa konkurencijom. Mi nismo na to mogli pozitivno reagovati. Indikativno je i da je Vlada ZDK-a odbila tu odluku, ali je Skupština na sjednici od 24. aprila, vjerovatno malo i u predizbornoj kampanji, prihvatila Inicijativu da se uđe u izmjene i dopune te odluke - stav je Brkića.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik i njegove ulizice napali državnu strukturu i Daytonski sporazum

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!