Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministrica zdravstva Zilha Ademaj, te direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić najavili su produženje radnog vremena u sarajevskim domovima zdravlja do 22h, te non-stop dežure. Dežure bi uključivale jedan tim porodične medicine za školsku djecu i omladinu, te laboratoriju. To sve uključuje 26 novih radnih mjesta. 

U Našoj stranci ocjenjuju da se radi o prividnoj brizi za zdravlje djece i manipulaciji emocijama roditelja pred izbore, a ustvari o stranačkom, predizbornom zapošljavanju.. "Ono za čim ima potrebe jeste dežurni pedijatar u Hitnoj pomoći, čime bi se rasteretila Pedijatrijska klinika na Kliničkom centru. Uvođenjem dežura ministrica Ademaj miješa nadležnosti Hitne pomoći i Doma zdravlja, te dodatno komplikuje put pacijenta", rekao je Edin Forto, predsjednik kluba Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. "Uskoro će pacijentima u Sarajevu trebati udžbenik da se snađu u koje vrijeme i koji dan u sedmici idu u jednu od mnogih državnih zdravstvenih institucija", nastavlja Forto.

Ovu situaciju poredi s nedavnim ukidanjem moratorija na zapošljavanje u institucijama Federacije BiH koje su iz Naše stranke već ocijenili kao predizborno zapošljavanje: “Zaposlit će još 26 ljudi, uključujući i nemedicnsko osoblje, bez argumentovane potrebe za tim kadrom. Umjesto 26 ljudi, dovoljno je zaposliti tri pedijatara koliko ih u Hitnoj nedostaje, a za čim se svakodnevno iskazuje potreba",  rekao je Forto.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.