Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Klub poslanika Srpske demokatske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske uputio je danas Vladi RS inicijativu „5 + 5 feninga“ podsticaja za otkup pšenice. Ovogodišnja otkupna cijena pšenice od 0,23 KM do 0,27 KM po kilogramu nije dovoljna da bi se pokrili troškovi proizvodnje. Povećanje cijene nafte, na koju je uticao rast cijena nafte na svjetskom tržištu i povećanje akciza u BiH, uticao je na rast troškova ratarske proizvodnje. 

Kako bi pomogli domaćim ratarima i spriječili da naredne godine dođe do smanjenja ratarske proizvodnje u Republici Srpskoj Klub poslanika Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske predlaže Vladi Republike Srpske inicijativu za dodatnih 5 feninga podsticaja za otkup čime bi amortizovali negativne posljedice povećanja troškova ratarske proizvodnje. 

Klub poslanika Srpske demokratske stranke podsjeća Vladu Republike Srpske da nikada nije ispoštovala zakonsku obavezu prema poljoprivrednicima da iz budžeta Republike Srpske obezbjedi 6% domaćih prihoda budžeta, kako je utvrđeno Zakonom o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela. Nepostovanjem zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela Vlada Republike Srpske je oštetila poljoprivredne proizvođače za nekoliko stotina miliona konvertibilnih maraka. 

Jasno je da su poljoprivredni proizvođači oštećeni za milione konveribilnih maraka podsticajnih sredstva koje im nisu isplaćene koju su trebali dobijati po odredbama Zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava, zbog čega tražimo intervenciju Vlade Republike Srpske u poljoprivrednu proizvodnju na način da se obezbjedi dodatnih 5 feninga podsticaja za otkup. 

Zbog lošeg stanja u poljoprivrednoj proizvodnji u Republici Srpskoj i teškog finansijskog položaja poljoprivrednika očekujemo da Vlada Republike Srpske brzo djeluje i prihvati našu inicijativu „5+5 feninga“ kako bi pomogla domaću poljoprivrednu proizvodnju.

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.