Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 15:02 |

Azerbejdžan je protiv politizacije slučaja D. Asgarova i S. Guliyeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Ambasada Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini podsjetila je da se 11. jula 2018. navršilo četiri godine otkako su azerbejdžanski građani, Dilgam Asgarov i Shahbaz Guliyev, odvedeni u pritvor, a Hasan Hasanov na brutalan način ubijen dok je obilazio groblja svojih rođaka u Kalbadžaru, oblast Republike Azerbejdžana koju je okupirala Republika Armenija.

Ističu da je Dilgam Asgarovu "izrečena doživotna kazna", a Shahbaz Guliyev je "osuđen na 22 godine" u okviru "izmišljenog kriminalističkog slučaja od nezakonitog separatističkog entiteta, koji je uspostavila Armenija nad okupiranim teritorijama Azerbejdžana".

Također, iz Ambasade tvrde da je Armenija započela rat upotrijebivši silu protiv Azerbejdžana, okupirala gotovo jednu petinu teritorije, uključujući i Nagorno-Karabah oblast i sedam okolnih općina, izvršila etničko čišćenje nad okupiranim teritorijama, protjeravši na stotine hiljada Azerbejdžanaca iz njihovih domova, te je počinila i druge užasne zločine tokom sukoba.

Dodaju da je međunarodna zajednica najoštrije osudila upotrebu vojne sile protiv Azerbejdžana, i okupaciju teritorija Azerbejdžana, što je i izraženo rezolucijama Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Nacija 822 (1993), 853 (1993), 874 (1993) i 884 (1993), na taj način odbacujući bilo kakvu akciju koja narušava suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana, i odbijajući da prizna da je situacija, nastala kroz takve aktivnosti, zakonita.

Iz Ambasade Azerbejdžana u BiH naglašavaju da se nezakoniti separatistički entitet, koji je "osudio" građane Azerbejdžana, odnosi se na Armeniju, kao "Nagorno-Karabah Republika", poriče bilo kakvo međunarodno priznanje i, u suštini, nalazi se pod vlašću i pod kontrolom Armenije.

Dodaju da fotografije D. Asgarova i S. Guliyeva prije i poslije nezakonite zatvaranja dokazuju da su oni podvrgnuti neljudskim uvjetima u zarobljeništvu, kao i da uprkos Ženevskoj Konvenciji iz 1949. koja zabranjuje uzimanje talaca i zahtijeva humano ophođenje prema civilima tokom oružanih sukoba, Armenija nastavlja da ignoriše pozive Azerbejdžana da ispoštuje propise i principe međunarodnog ljudskog prava, i oslobodi civile.

Iz Ambasade Azerbejdžana u BiH tvrde da su, kao rezultat agresije Armenije, D. Asgarov i S. Guliyev su protjerani sa svog rodnog zemljišta od 1993., a da ih je čežnja za domom, koja je trajala više od 20 godina, dovela do očajničkog čina da posjete svoju okupiranu zemlju, i u tom smislu, njihova želja da posjete svoje domove kao i groblja njihovih roditelja, je razumljiva.

- Na taj način, njihovo nezakonito hapšenje, i tvrdoglavo odbijanje Armenije da ih oslobodi, prouzrokovalo je patnju njihovim rođacima i opravdno ogorčenje naroda Azerbejdžana. Azerbejdžan je protiv politizacije ovog slučaja, i očekuje od Međunarodne zajednice da neće biti indiferentna prema sudbini D. Asgarova i S. Guliyeva koji su u zarobljeništvu pogođeni velikim brojem zdravstvenih problema, i da će preduzeti potrebne mjere koje će uticati na to da Armenija odmah oslobodi nevine građane i da im pomogne da se ujedine sa svojim porodicama - navedeno je, između ostalog, u saopćenju Ambasade Azerbejdžana u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Troje djece ranjeno u pucnjavi u finskoj školi, maloljetni napadač uhapšen

Na izraelsku ambasadu u Nizozemskoj bačen 'predmet u plamenu'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!