Bosna i Hercegovina     | 14.07.2018. 15:03 |

Završeno redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

FENA Cvita Kusić

BANJA LUKA, 14. srpnja (FENA) - Redovito zasjedanje Biskupske konferencija (BK) BiH održano je 13. i 14. srpnja u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

 Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi članovi BK BiH, kao i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, vladika križevački i dopredsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Alojzij Cvikl, nadbiskup metropolit mariborski.

 Tijekom 73. redovitog zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto koji je s pastirima mjesnih crkava razgovarao o pronalaženju najboljih odgovora na aktualne migracijske izazove.      

 U skladu sa smjernicama prefekta Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinala Fernanda Filonija i na prijedlog Misijske središnjice u BiH, biskupi su odlučili proglasiti Misijsku godinu koja će započeti u listopadu 2018. godine i završiti misijskim mjesecom listopadom sljedeće 2019. godine. U vezi s Misijskom godinom uputit će svoju posebnu poslanicu.  

 Nakon što su saslušali izvješće predsjednika Organizacijskog odbora za pripravu Obiteljskog dana u BiH, koji će se održati u nedjelju, 29. srpnja u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu, biskupi su i ovom prigodom pozvali sve obitelji i sve druge vjernike da svojim dolaskom na ovo obiteljsko okupljanje iskažu zajedništvo u vjeri i molitvi.       

 Biskupi su saslušali Godišnje izvješće o djelovanju Caritasa BiH. Upoznati su s provedbom brojnih projekata, programa i aktivnosti Caritasa BiH i dijecezanskih Caritasa, a također su informirani da je smanjen broj donacija za karitativne aktivnosti zbog sve manjeg zanimanja partnera i donatora za Bosnu i Hercegovinu.

 Zahvalili su svim karitativnim djelatnicima te pozvali sve vjernike na molitvu za brojne dobre ljude koji su im pomagali u teškom ratnom i poratnom vremenu i koji ih ni danas ne zaboravljaju. 

 Biskupi su raspravljali o pastoralnim izazovima u svjetlu sadašnjeg demografskog stanja Hrvata katolika u BiH. Zahvalni su svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svima koji s njima surađuju na planu evangelizacije, katehizacije učenika osnovnih i srednjih škola, animiranja mladih kroz razne aktivnosti, priprave budućih bračnih parova, praćenja katoličkih obiteljskih zajednica kroz seminare i duhovne obnove, brige za iseljenike, promicanja socijalnog nauka crkve.

 Sve njih potiču da svojom zauzetošću pomognu vjernicima pronaći duhovni smisao i hrabrost za ostanak na ovim prostorima "jer su jedino tu svoji na svome".

 Na svetkovinu sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika banjolučke biskupije i naslovnika katedrale, 15. srpnja biskupi će slaviti svečanu Euharistiju. Misu će predvoditi kardinal Puljić, a propovijedati mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, priopćeno iz BK BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hrvatska: 68. plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije

Petković i Dervišević na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana