Bosna i Hercegovina     | 14.07.2018. 20:37 |

U Sarajevu obilježen Nacionalni praznik Francuske

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini upriličila je večeras u Sarajevu svečani prijem u povodu Francuskog nacionalnog praznika, 14. jula,  koji se slavi u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno početak Velike francuske revolucije kojom je svrgnuta tadašnja omražena apsolutistička monarhija.

Sudionike tradicionalnog prijema u francuskoj rezidenciji, koji je počeo intoniranjem državnih himni dviju zemalja, pozdravio je ambasador R Francuske u Bosni i Hercegovini   Guillaume Rousson, istaknuvši spremnost njegove zemlje da nastavi s pružanjem podrške Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, te doprinese jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja.
 
Podsjetio je da će u Bosni i Hercegovini u oktobru biti održani opći izbori, naglašavajući njihov značaj za daljni demokratski razvoj zemlje, uz opasku da je kampanja u vezi s tim već odavno počela.

- Francuska, kao i njeni partneri u Evropskoj uniji (EU) pažljivo prati tu kampanju. Njena je želja da kampanja ne naruši evropski put BiH, ni za vrijeme, niti poslije izbora - kazao je amabsador Rousson, potcrtavajući da pred BiH stoje brojni izazovi, počevši od odgovora na drugi paket pitanja Evropske komisije i općenito provođenja Reformske agende.

Kako je kazao, Francuska sudjeluje u tom procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, ilustrirajući to aktuelnim projektom koji se odnosi na Konvenciju o priznavanju kvalifikacija visokoškolskog obrazovanja, te programom TAIEX-a, posvećenog borbi protiv krijumčarenja kulturnih dobara.

- Osim na evropskom putu, Francuska i u praksi pokazuje svoje prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom i na bilateralnom planu, podržavajući, uz pomoć Muzeja ‘Luvr’ Zemaljski muzej BiH, ili promovišući francuski jezik. Tako će počevši od nove školske godine biti otvoreno jedno odjeljenje na francuskom jeziku u gimnaziji ‘Obala’ - naveo je francuski ambasador.  

Dodao je da Francuska aktivno sarađuje i u oblasti sigurnosti - sama ili zajedno s Njemačkom, kao što je to u slučaju borbe protiv krijumčarenja malokalibarskog oružja.

Ambasador Rousson je najavio da će njegova zemlja 11. novembra ove godine proslaviti stogodišnjicu primirja iz 1918 (okončanje Prvog svjetskog rata), te da će u Pariz biti pozvani šefovi država i vlada zemalja i biti organiziran Forum za mir, s fokusom na onda dato obećanje “Da se nikada više ne ponovi”.

Poručio je da je cilj foruma da okupi šefove država i vlada, ali i zvaničnike međunarodnih i nevladinih organizacija, intelektualce i sve one koji žele razmisliti, djelovati, raditi na multilateralizmu i graditi mir.

- Ova godina je pomalo posebna. Prvo zato što je, Boga mi, vrlo moguće da u Francuskoj bude, ne jedna državna  proslava, nego dvije - 14.juli, naravno, ali i sutra, 15. juli. Oni koji ne znaju o čemu govorim sigurno već dugo nisu upalili televizor - kazao je šaljivim tonom ambasador Rousson, aludirajući na sutrašnje finale Svjetskog prvenstva u nogometu.  

Svečanom prijemu u francuskoj rezidenciji prisustvovale su brojne istaknute ličnosti iz bh. javnog i kulturnog života, kao i članovi diplomatskog kora i međunarodni zvaničnici, te brojne zvanice i gosti.

Francuska danas obilježava Dan Republike u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava-tamnica Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Jelisejskim poljima (Champs Élysées).

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana