Najave     | 15.07.2018. 09:08 |

Sljedeće sedmice završna riječ na suđenju Jovanu Tintoru za zločine u Vogošći

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Pred Državnim sudom će sljedeće sedmice biti iznesena završna riječ odbrane Jovana Tintora, koji je optužen za zločine u Vogošći.

U ponedjeljak, 16. jula, odbrana Tintora, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, iznijet će završnu riječ na suđenju za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.

Dan poslije, u utorak, 17. jula, završne riječi će iznijeti odbrane Joze Sliškovića i Mirjane Šakote, optuženih za organizirani kriminal i utaju poreza.

S njima zajedno Državno tužilaštvo tereti i Milorada Bahilja, Željka Mikulića, Draženka Kvesića i Mirka Galića, te Jerka, Jozu i Slavu Ivankovića Lijanovića, kao i Miroslava Čolaka, i za pranje novca. Pored njih, za neplaćanje poreza terete se firme “Lijanović”, “Mi-Mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Istog dana se nastavlja suđenje za genocid počinjen u Srebrenici, za što Tužilaštvo BiH tereti Miodraga Josipovića, Branimira Tešića, Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića. Na teret im je stavljeno prisilno premještanje, transport, zarobljavanje, a nekima od njih i pogubljenje muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, Srebrenici, Orašju, Brčkom, Prijedoru i drugim bosanskohercegovačkim gradovima bit će nastavljena naredne sedmice pred Državnim sudom, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!