Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 12:07 |

Vijeće naroda 24. jula o Zakonu o žrtvama ratne torture u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. jula (FENA) – Sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS), na kojoj će se razmatrati odluka Kluba Bošnjaka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, bit će održana 24. jula.

Delegati Kluba Bošnjaka su 29. juna stavili veto na taj zakon, jer smatraju da se njime vrši diskriminacija žrtava po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti, te onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom bh. entitetu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija je kazao da je zakon, koji je Narodna skupština RS-a usvojila 21. juna, sporan jer se se priznaje ni dokumentacija s dokazima o torturi od udruženja i saveza iz drugog entiteta, odnosno Federacije BiH.

- Razlozi za stavanje veta na ovaj zakon su članovi 3., 5. i 16., kojima se vrši diskriminacija žrtava ratne torture po etničkom principu, izlazi iz okvira nadležnosti po mjestu i stvari, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine definiše vrijeme i prostor, onemogućava ostvarenje statusa žrtve zbog prebivališta u drugom entitetu, ne priznaje dokumentaciju s dokazima o torturi od udruženja i saveza iz drugog entiteta- pojasnio je danas Čamdžija, nakon sjednice Kolegija Vijeća naroda RS-a.

Klub Bošnjaka je podnio tri amandmana na taj zakon, kojim traže da se definiše vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u kome su civili bili izloženi torturi, kršenjem međunarodnih sporazuma.

Drugim predloženim amandmanom spriječava se diskriminacija žrtava torture koji su imali prebivalište na dan 30. aprila 1991. godine na prostoru današnje RS, a trećim se organi, institucije, službe, kao i savezi ili udruženja na svim nivoima u Bosni i Hercegovini dovode se u ravnopravan položaj.

Ukoliko dogovora ne bude na Vijeću naroda, o tom zakonu odlučivat će Zajednička komisija Vijeća i Narodne skupštine RS-a.

- Ako ni tada ne bude dogovora, konačnu riječ dat će Ustvani sud RS-a - najavio je Čamdžija.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo