Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 13:50 |

Hočko: Samo tražimo da se ispoštuje Kolektivni ugovor

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo organizirao je danas štrajk upozorenja jer smatraju da Vlada ne poštuje kolektivni ugovor koji je potpisan u novembru prošle godine.

Predsjednik Sindikata prim. dr. Izet Hočko za Fenu kaže da su tim kolektivnim ugovorom definirana prava i obaveze i jedne i druge strane (Sindikat i Vlada KS).  

- Mi smo ispoštovali sve naše obaveze. U tom kolektivnom ugovoru (član 67) jasno je definirano kako se trebaju povećavati koeficijenti. Koeficijenti se moraju povećavati kvartalno, u skladu s raspoloživim sredstvima u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS - naglasio je dr. Hočko, koji je bio danas sa kolegama ispred zgrade Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš'.

Podsjeća dr. Hočko da su, nakon završetka prvog tromjesečja, poslali 1. aprila inicijativu za pregovore.

- Vlada KS trebalo je da odgovori odmah, a u narednih 15 dana ti pregovori su trebalo da budu završeni. Međutim, Vlada se oglušila o našu inicijativu i mi smo pregovore tek započeli 13. maja ove godine. Pregovori su trajali do prije petnaestak dana, često se dešavalo da se nisu poštovali rokovi. Po završetku ovog kvartala mi smo 2. jula poslali inicijativu za nove pregovore, za drugo tromjesečje. Jučer je bio posljednji dan kad su ti pregovori trebalo da budu završeni. Zato što se nije niti odgovorilo na našu inicijativu i naš prijedlog, poučeni ranijim iskustvom mi smo za danas zakazali štrajk upozorenja - naglasio je.

Aktivnosti Sindikata neće se završiti, kaže dr. Hočko, na tom štrajku upozorenja.

- Imamo zahtjeve koji su definirani Kolektivnim ugovorom, samo tražimo da se ispoštuje taj kolektivni ugovor. Ako se Vlada bude ponašala kao i dosad, najkasnije sutra predajemo im obavijest o generalnom štrajku i počinju intenzivne i sve zakonske obaveze koje se tiču toga. Osim štrajka, mi ćemo organizirati i proteste za koje se nadamo da će biti masovni. Zbog nepoštivanja zakonskih obaveza iz Kolektivnog ugovora podnijet ćemo i krivičnu prijavu protiv nadležnih - istaknuo je.   

Doktor Hočko priznaje da doktori jesu dobili povećanje plaća, ali i naglašava „međutim, mi u Sarajevu dobili smo najmanje povećanje u koeficijentima“.

- U Sarajevu doktori imaju najmanji koeficijent u Federaciji BiH. To nije u skladu s potpisanim kolektivnim ugovorom - istaknuo je.

Polusatni štrajk upozorenja jučer je održao i Sindikat radnika u zdravstvu u KS.

Kako je objavljeno na web stranici Vlade KS nakon toga događaja ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj izjavila je da „očekuje od oba sindikata razumijevanje da za ovo što smo planirali i što imamo sredstava na raspolaganju zajednički nađemo neko razumno i realno rješenje“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za štrajk upozorenja

Ljekari u Kantonalnoj bolnici u Bihaću prvi danas održali štrajk upozorenja

Jednosatni štrajk upozorenja Sindikata srednjeg obrazovanja USK

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom