Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 16:24 |

Marinaki završila posjetu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Glavna savjetnica za rodnu ravnopravnost i provedbu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), ambasadorica Mara Marinaki danas je završila dvodnevnu posjetu Sarajevu, Bosni i Hercegovini, u saradnji s Generalnom direkcijom Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR).

To je prva posjeta u kontekstu inicijative G7 za unapređenje Programa o ženama, miru i sigurnosti (WPS). Evropska unija, kao članica G7, predložila je partnerstvo s BiH na osnovu zajedničkog političkog vlasništva, liderstva i posvećenosti. Partnerstvo ima za cilj da mobiliše tehničku i finansijsku podršku za povećanje kapaciteta Programa o ženama, miru i sigurnosti u partnerskim zemljama. Detalji će biti utvrđeni na sljedećem sastanku ministara vanjskih G7 u septembru.

Tokom posjete,  Marinaki razgovarala je s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, direktoricom Agencije za rodnu ravnopravnost BiH Samrom Filipović-Hadžiabdić i direktoricom Centra za rodnu ravnopravnost Republike Srpske Mirjanom Lukač. Također je održala konsultacije sa šefovima misija zemalja članica G7, međunarodnim organizacijama kao što su UN Women i ženskim organizacijama civilnog društva.

Teme razgovora su se također fokusirale na glavne prioritete rodne ravnopravnosti/Programa o ženama, miru i sigurnosti u vezi sa osnaživanjem žena, uključujući i učešće žena u politici, kao i u službama za provođenje zakona i bezbjednosti; socijalno i ekonomsko osnaživanje žena; te iskorenjivanje svih oblika nasilja nad ženama.

Marinaki je pohvalila napore i iskustva mehanizama za rodnu ravnopravnost Bosne i Hercegovine za primjenu Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i inovativne prakse kao što su lokalni akcioni planovi i regionalne i međunarodne aktivnosti saradnje.

U vezi s tim, ambasadorica Marinaki očekuje usvajanje novog Akcionog plana Vijeća sigurnosti UN-a Rezolucije 1325 Programa o ženama, miru i sigurnosti (WPS) u BiH.

Prva posjeta ambasadorice Marinaki Bosni i Hercegovini dio je napora da se promovišu prioriteti rodne ravnopravnosti EU i Programa o ženama, miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu, a prethodile su joj posjete Kosovu i Albaniji, saopćeno je iz Delegacije EU U BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo