Regija     | 17.07.2018. 18:32 |

Janša poziva na stvaranje koalicije bez Cerarovih vladajućih stranaka

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 17. srpnja (FENA) - Relativni pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora Janez Janša pozvao je u utorak na stvaranje potencijalne koalicije stranaka desnice i centra bez triju stranaka koje sudjeluju u sadašnjoj tehničkoj vladi Mire Cerara.

 "Otvoreni razvojni i strukturni problemi Slovenije naglašavaju potrebu suradnje stranaka koje nisu sudjelovale u upravljanju državom u razdoblju 2014-2018", navedeno je u priopćenju iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), nakon što se Janša susreo s Matejem Toninom, predsjendikom demokršćanske Nove Slovenije (NSI).

 U priopćenju se navodi da bi prednost u formiranju buduće koalicije trebale dobiti dvije najveće stranke u novom parlamentu, dakle Janšina stranka i Lista Marjana Šareca, a Janša u tom smislu idućih dana namjerava nastaviti pregovore s Toninovim zastupnicima.

 U potencijalnoj mogućoj koaliciji, te bi tri stranke imale 45 zastupnika u 90-članskom parlamentu, a trebala bi im potpora najmanje još jedne stranke. Isključivši "trojku" u sadašnjoj tehničkoj vladi, to bi značilo da bi nova mješovita koalicija trebala uključiti ili Slovensku nacionalnu stranku (SNS) Zmage Jelinčiča, ili Stranku bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB) ili pak Ljevicu (L) Luke Meseca, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

KSB: Vlada planira sredstva za pokriće štete poljoprivrednicima uzrokovane snijegom i mrazom (VIDEO)

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta