Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 18.07.2018. 17:24 |

Teški razgovori Beograda i Prištine u Bruxellesu, rješenje daleko od kompromisa

FENA Agencije

 

BEOGRAD/BRUXELLES, 18. srpnja (FENA) - Razgovori s predstavicima Prištine u Buxellesu bili su "veoma složeni i teški", a dogovoreno je da se nastavi tražiti "zajednički nazivnik kompromisnog rešenja", kako bi se u odnosima Beograda i Prištine sačuvali mir i stabilnost, poručio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Kosovski predsjednik Hashim Thaci želi dobiti sve za Albance s Kosova, dok je službeni Beograd želio postići kompromisno rješenje u kojem nijedna strana ne bi bila ponižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni", rekao je Vučić beogradskim medijima nakon današnje runde dijaloga pod pokroviteljstvom EU i šefice eurodiplomacije Federice Mogherini.

Vučić je istaknuo kako je "veoma važno razgovarati i čuvati mir", te rješavati probleme "da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije", prenosi Hina.

Na pitanje jednog inozemnog novinara je li Beograd spreman prihvatiti neovisnost Kosova, Vučić je odgovorio protupitanjem: "a šta bi onda tu bio kompromis".

"Jedino kompromisno rješenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hashim Thaci i svi ostali, jeste uvijek samo priznavanje neovisne države Kosovo. To ne funkcionira tako... Moramo sjesti zajedno i pokušati postići kompromis oko mnogo važnih pitanja", citiraju beogradski elektronički mediji Vučićevu izjavu poslije sastanka s Mogerini u prištinskim izalsnstvom u Bruxellesu.

Vučić je ustvrdio kako sukob na Kosovu, "na različite načine, postoji bar 150 godina", ali to ne znači da bilo tko ima pravo prekinuti razgovore i prepustiti emocijama i strastima da rješavaju kosovsko pitanje.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci izjavio je na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu da se na sastanku s Mogherini razgovaralo o "konačnom sporazumu između dvju država i konkretnim koracima koje Kosovo mora poduzeti" ka tom cilju. 

Kako prenose beogradski mediji iz Bruxellesa, Thaci se požalio kako je današnji trojni sastanak s šeficom eurodiplomacije "bio kratak i jedan od najtežih u posljednjih šest godina", ali je "volja za eurointegracijama velika", te da "nastavak dijaloga nema alternativu". 

Sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, potpisan je u travnja 2013. u Bruxellesu, a usuglašavanju tog dokumenta posredovala je tadašnja šefica eurodiplomacije Catherine Ashton.

Posljednjih mjseci provođenje tog dokumenta u konstatnoj je krizi jer se obje strane uzajamno optužuju da ne poštuju odredbe iz Bruxellesa usuglašene prije pet godina, a Zapad posljednjih mjeseci sve ofenzivnije inzistira da obje strane postignu pravno obvezujući dokument o normalizaciji odnosa.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'