Stranačke aktivnosti     | 18.07.2018. 20:53 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Posjetama Bosanskom Petrovcu, Ključu i Sanskom Mostu, Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, nastavio je seriju posjeta bh. gradovima i razgovora sa građanima.
Na tribini u Sanskom Mostu prisutni su imali priliku da saznaju manje poznate detalje iz Džaferovićeve besprijekorne profesionalne i političke karijere, ali i da se upoznaju sa njegovim programom i stavovima o temama bitnim za bh. državu i društvo.
Tokom razgovora u Sanskom Mostu bitan dio je posvećen dijaspori, mladima i privrednom razvoju.
-Građani Bosne i Hercegovine koji žive izvan domovine predstavljaju ogroman potencijal. Neki su htjeli da sve te ljude izbrišu iz državljanstva BiH, ali su kadrovi SDA svojom apelacijom Ustavnom sudu to spriječili. Posebnu pažnju sada trebamo posvetiti njihovoj ulozi u ekonomiji BiH. Iz faze kada je dijaspora slala donacije, moramo preći u fazu kada će dijaspora investirati u BiH. Od dijaspore ne možemo samo tražiti, moramo im i nuditi. Na svim nivoima vlasti potrebni su programi da se olakšaju i ubrzaju procedure za pokretanje biznisa u domovini. S dijasporom moramo uspostaviti potpunu saradnju kako bi smo i u zemljama u kojima naši ljudi žive mogli lobirati za inetrese BiH. S druge strane, mi smo dužni da im pomognemo u očuvanju kulture, tradicije i jezika, kazao je Džaferović.
On je uputio još jedan poziv svima koji žive izvan BiH da se registruju i glasaju na izborima, jer time mogu suštinski promijeniti stvari, naročito u povratničkim područjima.
Džaferović je govorio i o odlasku mladih iz BiH, kazavši da je taj trend prisutan u cijeloj regiji. Trend odlaska se može usporiti osiguravanjem uslova za ostanak u BiH, a za to je potrebno napraviti niz reforsmkih poteza, uz ostalo i u obrazovanju.
-Potrebno je da mijenjamo naš obrazovni sistem, da investiramo u obrazovanje kadrova sposobnih da odgovore potrebama tržišta rada, a naročito u oblasti informacionih tehnologija. SDA u svojoj Agendi 2026 ima jasan plan kako da se to uradi, kazao je Džaferović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

SDA

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje za javnost SDA

SDA: Predsjedništvo BiH mora zbog antidržavnih laži smijeniti ambasadora Vujića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom