Bosna i Hercegovina     | 20.07.2018. 15:51 |

Ponovno odbijen zahtjev za Mamićevo izručenje

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 20. jula (FENA) - Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je odluku u kojoj se konstatira kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića na temelju zahtjeva Republike Hrvatske.

Mamićev advokat Zdravko Rajić kazao je Feni kako je takva odluka sa stanovišta odbrane očekivana, iako mu službeno još nije proslijeđena.

- Što se tiče odbrane, mi smo očekivali da će takva odluka biti prema Ugovoru o izručenju i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći - precizirao je Rajić, navodeći da Tužiteljstvo ima pravo žalbe, uz opasku kako smatra da do toga neće doći.   

U Sudu BiH je prije nekoliko dana održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak, a u vezi sa zamolnicom Republike Hrvatske u postupku izručenja.

Najnovija odluka će, prema ustaljenoj proceduri, biti proslijeđena Vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH na preispitivanje, odnosno konačno odlučivanje.

Republika Hrvatska, u međuvremenu, je uputila zamolnicu za Mamićevo izručenje na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku.

Bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostepene presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen na šest i po godina zatvora, prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa.

Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da je Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo