Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 11:24 |

Bošnjaci u Srebrenici s tugom primili vijest o smrti Hatidže Mehmedović

FENA Kadira Šakić

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sinoć je preminula Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice“. 

Posljednje dane u bolnici s Hatidžom Mehmedović provodila je predsjednica Upravnog odbora "Društvo za ugrožene narode“ Fadila Memišević, koja kaže da je Mehmedović bila istinski borac za svoju Srebrenicu. 

- Zadnje riječi Hatidže su bile hoću u moju Srebrenicu, hoću svojoj kući. Hatidža se borila za svoju Srebrenicu. Ona je bila motiv za povratak, ona je hrabrila sve. Bila je jedna od nih koji su istinski povratnici i pružila podršku svima. Njeno srce je bilo ogromno, i u njega su svi stali – ističe Memišević za Fenu.

Mehmedović je bila korordinatorica Društva za ugrožene narode i dobitnica nagrade ovog društva.

- Tri hiljade ljudi u Berlinu je ustalo na noge nakon govora Hatidže Mehmedović. S Hatidžom sam bila veoma bliska i pred 11. juli je htjela doći u Srebrenicu, to je bila njena zadnja želja. Bilo joj je teško i 11. jula u poslijepodnevnim satima je vraćena u Klinički centar u Univerziteta u Sarajevu - dodaje Memišević.

Mehmedović je preživjela žrtva genocida u Srebrenici, ostala je bez supruga, dva sina, brata i mnogo rodbine. Bila je istrajna u borbi za istinom o onome što se dešavalo u julu 1995. godine.

- Sve nas pogodila i potresla vijest da je Hatidža Mehmedović preselila na bolji svijet. Ona je bila unikatni primjer, u Evropi i svijetu, jer se vratila na mjesto gdje je izvršen zločin i nastavila da se bori za istinu i pravdu. Voljela je sve ljude bez obzira na rasu i porijeklo. Nikoga nije znala mrziti i nije pravila razliku među ljudima bošnjačke i srpske nacionalnost. Ostaće upamćena kao heroj u borbi za dokazivanje genocida. Nama mlađima i onima koji ostaju iza nje, ostaje obaveza da nastavimo gdje je Hatidža stala i poručujemo javno da ćemo tako i nastaviti – kazao je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić ističe da je Mehmedović bila veliki borac "koji će nam svima nedostajati".

- Često sam se pitala otkud Hatidži tolika snaga. Njena cijela porodica je pobijena. Pitala sam se odakle joj snaga, ali vidite čovjek slaže u sebi sve. Njen rad mogu objasniti i potrebom da se javnosti kaže da šta se sve desilo, da se postave pitanja zbog čega su njeni najmiliji ubijeni i hiljade drugih - kaže Ćatić u izjavi za Fenu.

I najmlađi u Srebrenici Hatidžu Mehmedović će pamtiti kao plemenitu, a jedan od njih je novinar Adem Mehmedović koji kaže da je Mehmedović je bila istinski borac za istinu i pravdu.

- Njena istrajnost, borba i hrabrost teško da se riječima mogu opisati. Od spoznaje da je ostala bez ikog svog živjela je život satkan od tuge, ali se posvetila borbi da se zna istina o genocidu u Srebrenici. Heroina koja će biti zabilježena u historiji Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Svojim djelima, radom i zalaganjem uradila je mnogo, a na nama mlađima je da nastavimo taj put – kazao je Feni Mehmedović.

Dženaza Hatidži Mehmedović bit će klanjana u srijedu 25. jula u Sućeskoj u Srebrenici, nakon podne namaza.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo