Bosna i Hercegovina     | 23.07.2018. 17:40 |

Izetbegović uputio telegram saučešća povodom smrti Hatidže Mehmedović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - U povodu preseljenja na bolji svijet predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Điđe Mehmedović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio jetelegram saučešća rukovodstvu i članovima oovog udruženja, ali i svim preživjelim žrtvama genocida čiji je Hatidža bila istinski predstavnik i predvodnik, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- Duboko me je dirnula vijest o smrti Hatidže Điđe Mehmedović, majke, heroine, mirovne aktivistice, istaknutog borca za istinu i pravdu o genocidu u Srebrenici. Njezinim preseljenjem na bolji svijet ostali smo bez još jednog istinskog simbola stradanja Bošnjaka, simbola hrabrosti, ustrajnosti i dostojanstva bosanske žene - stoji u telegramu. 

U Izetbegovićevom telegramu se navodi da o hrabrosti i odlučnosti Hatidže Mehmedović govori i činjenica da je i pored toga što je u srebreničkom genocidu izgubila dva sina, supruga, brata i veliki broj članova obitelji, odlučila da se 2003. godine vrati u Srebrenicu i baš tamo, na mjestu zločina, stane na čelo istinskih boraca za istinu i pravdu o zločinu kakav svijet nije upamtio poslije Drugog svjetskog rata.

- Svoj život je posvetila traganju za svojim najmilijim i njihovom dostojanstvenom ukopu, ali i borbi da se genocid i zločini kakvi su se desili u Bosni i Hercegovini ne ponove nikad i nikome - napisao je Izetbegović u telegramu saučešća.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Majke Srebrenice: Pozivamo visokog predstavnika na reakciju

Majke Srebrenice još jednom poručile da ne odustaju od traženja istine i pravde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta