Svijet     | 23.07.2018. 17:54 |

Hunt: Bez primjerenog provođenja Brexita nema ni sporazuma

FENA Internet

BERLIN, 23. jula (FENA) - Britanija je pozvala u ponedjeljak pregovarače Evropske unije da hitno promjene svoj pristup Brexitu ili će se suočiti s haosom zbog nepostizanja sporazuma.

Uz tek nešto više od osam mjeseci koliko je Britaniji ostalo da napusti EU, malo je toga pojašnjeno kako će se trgovina odvijati, dok premijerka Theresa May, koja se bori s pobunom unutar vlastite stranke, još pokušava da postigne sporazum s blokom.

May je intenzivirala planiranje za takozvani "scenarij bez sporazuma" o Brexitu na osnovu koga bi peta ekonomija svijeta napustila EU 29. marta 2019. godine, u potezu koji bi uzdrmao finansijska tržišta i dislocirao bi trgovinske tokove širom Evrope i van nje. 

Šef pregovaračkog tima EU za Brexit, Michel Barnier izjavio je prošle sedmice da novi prijedlozi May o Brexitu sadrže konstruktivne elemente, iako je dodao da ostaju brojna otvorena pitanja.

U Berlinu, u svojoj prvoj posjeti inostranstvu kao britanski ministar vanjskih poslova otkako je naslijedio Borisa Johnsona, koji je podnio ostavku zbog prijedloga premijerke May, Jeremy Hunt uputio je upozorenje najmoćnijoj sili EU, prenosi Reuters.

- Kada je riječ o Brexitu, sada postoji istinski rizik Brexita bez sporazuma igrom slučaja - izjavio je on na konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom.

- Mislim da ima mnogo ljudi u EU koji misle da samo trebaju čekati dovoljno dugo i Britanija će namignuti. To se neće desiti - kazao je Hunt.

Na osnovu trenutnih vremenskih rokva, i London i Bruxelles se nadaju da će doći do konačnog sporazuma o Brexitu u oktobru što bi im omogućilo dovoljno vremena da ratificiraju Brexit narednog marta, iako neki diplomati očekuju da će sporazum biti postignut nekoliko mjeseci kasnije.

- Bez istinske promjene u pristupu pregovarača EU sada se suočavamo s realnim rizikom slučajnog nepostizanja sporazuma, i to bi s ekonomske strane bilo ekstremno izazovno - izjavio je Hunt.

Maas je kazao da Njemačka ne želi neprimjeren Brexit.

- Mi želimo sporazum. Također znamo da moramo učiniti korake jedni ka drugima - kazao je on, dodajući da se kolektivni interesi EU moraju braniti.

Neke međunarodne kompanije intenzivirale su planiranje za takozvani "scenarij bez sporazuma" iako priznaju da ima malo tog pojašnjenog šta bi takav scenarij trebao da znači.

Članice EU pretrpjet će dugotrajnu štetu ravnu oko 1,5 posto njihovog BDP-a ukoliko Britanija napusti blok bez sporazuma o slobodnoj trgovini u narednoj godini, saopćio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Britanski poslanici danas glasaju o zabrani prodaje cigareta 15-godišnjacima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'