Bosna i Hercegovina

Uručene međunarodne nagrade 'Mostar Peace Connection' i priznanja 'Mimar mira'

Saopćenje

MOSTAR, 23. srpnja (FENA) - U povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru upriličena je tradicionalna manifestacija "Mostar ne zaboravlja prijatelje" na kojoj su uručene i međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i suradnje među ljudima.

Posthumno ova nagrada je dodjeljena prvom predsjedniku Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu - Antoniju Casseze. Na svečanosti nagradu je primio i predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius, zatim ratni reporter CNN-a Brent Sadler koji je napravio prvi izvještaj iz opkoljenog Mostara. Nagradu Mostar Peace Connection primio je i poslanik njemačkog Bundestaga Josip Juratović, te Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.

U završnom dijelu programa uručena su i priznanja Mimar Mira, ljudima koji su svojim osobnim angažmanom doprinjeli  da pravda bude zadovoljena. Mimari mira za 2018. godinu su Amir Ahmić, časnik za vezu BiH s Haškim tribunalom, Dženana Karup-Druško, direktorica organizacije Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje, Samir Nožić, član Upravnog odbora Centra za mir Mostar, Azra Penava, Udruženje žena ubijenih vojnika Armije BiH iz „Vranice“, Safet Nožić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar i Denial Behram, predsjednik udruženja dijaspore.

Na samom kraju programa uručena je i nagrada Mimar mira prošlogodišnjem laureatu, Sergeju Barbarezu, priopćeno je iz Centra za mir i multietničku suradnju, koji je organizirao ovu manifestaciju.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.