Bosna i Hercegovina     | 24.07.2018. 17:07 |

Visoki predstavnik uputio izraze sućuti povodom smrti Hatidže Mehmedović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. jula (FENA) - Visoki predstavnik Valentin Inzko uputio je izraze sućuti Udruženju Majke Srebrenice povodom smrti predsjednice Udruženja, Hatidže Mehmedović.

“Hatidža će ostati u našem sjećanju kao iskreni borac za istinu i pravdu. Svojom odlučnošću i jasnim stavovima bila je i ostaće inspiracija svima koji se bore za istinu i dobro na ovom svijetu“, naveo je Inzko u pismu, saopćeno je iz OHR-a.

U pismu sućuti se navodi: “Kao visoki predstavnik, ali prije svega kao čovjek, želim reći da sam bio počašćen što sam imao priliku upoznati Hatidžu. U mom srcu će ostati urezana kao simbol nepresušne snage bosanske žene, zapravo bosanskog čovjeka koji bez obzira na patnju i bol ne prestaje da se bori. U sjećanju će nam ostati kao osoba koju je zadesila velika tragedija, ali unatoč tome svoju bol je nosila neopisivo dostojanstveno. Nezamislivu bol koju joj je donio srebrenički genocid, oduzimajući joj sinove, supruga, oca i braću, Hatidža je liječila na način vrijedan najvećeg poštovanja i divljenja.”

“U trenutku kada su istina i pravda na iskušenju zbog onih koji negiraju i žele prekrojiti istinu o genocidu u Srebrenici, moramo biti još odlučniji u nastojanju da se istina ne zaboravi i isto tako, nastaviti graditi suživot i pomirenje u BiH. Uvjeren sam da su to ciljevi za koje se Hatidža borila”, navodi se u pismu sućuti visokog predstavnika Valentina Inzka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo