Svijet     | 24.07.2018. 20:19 |

Na stotine berača tartufa protestiraju u Bugarskoj

FENA Internet

SOFIJA,  24. jula (FENA) - Na stotine berača tartufa širom Bugarske u utorak su organizirali u mjestu Rousse na Dunavu ogromni protest protiv tromjesečne zabrane pristupa šumama, objavljene 19. jula zbog rizika od eventualnog izbijanja epidemije i širenja afričke svinjske groznice.

- To je diskriminacija jer pristup šumi ne smije se ograničiti samo nama. Samo zbog toga što idemo tamo i obavljamo svoj posao isto kao i šumari, skupljači bilja, pčelari i lovci - pojasnio je Rosen Ivanov, čelnik Udruženja berača tartufa u Bugarskoj.

Po njegovim riječima, i u Rumuniji je izbijala epidemija afričke svinjske groznice ali u toj zemlji nije uvedena zabrana branja tartufa. Iako slučajevi takve groznice nisu registrovani u Bugarskoj, pristup šumama je zabranjen, tvrdi on.

Sudeći po Dimitru Dimitrovu iz Varne na Crnom moru, koji predsjedava bugarskim Nacionalnim udruženjem proizvođača tartufa, postoje brojni problemi u sektoru, uključujući prikupljanje i prodaju tartufa. Pravila su neophodna kako bi se pomoglo u očuvanju, razvoju i populariziranju tog nacionalnog blaga na kompletnoj teritoriji zemlje. Regulativa će također uvesti sankcije za neodgovorne berače tartufa koji uništavaju njihova ležišta.

- Želimo da se zna da bugarski tartuf postoji i nećemo da ga Italijani kupuju i preprodaju kao italijanski proizvod - kazao je Dimitrov.

Trgovanje tartufima predstavlja polovinu bugarske sive ekonomije i država je odgovorna za to, tvrdi on.

- Već dugo vremena pokušavamo da uvedemo neka pravila, ali bez uspjeha. Umjesto toga, udareni smo tom zabranom, za koju nam nije rečeno zašto i zbog čega je uvedena - kazao je Dimitrov, dodajući da deseci hiljada ljudi u zemlji žive od branja tartufa.  

Cijena te delicije iznosi oko 70 leva (36 eura) po kilogramu, kazao je  Ivanov, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Galić na Drugoj crnomorskoj konferenciji Krimske platforme u Republici Bugarskoj

Bugarska dobila prelaznu vladu, vanredni izbori 9. juna

Bugarska i Rumunija priključile se 'zračnom i morskom' Šengenu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'