Bosna i Hercegovina     | 25.07.2018. 12:36 |

Vlada ZDK-a sufinansira sanaciju objekata oštećenih u poplavama i klizištima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. jula (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva u iznosu od 100.000 KM za sufinansiranje projekta "Oporavak od poplava - intervencija na stambenoj izgradnji/obnovi" kojeg realizuje Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Cilj programa je pomoći osobama i domaćinstvima koji su oštećeni u katastrofalnim poplavama i klizištima u maju 2014. godine, a finansira ga Evropska unija, Vlada Federacije BiH, Vlada ZDK-a te jedinice lokalne samouprave.

Partneri UNDP-a u implementaciji programa su Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) i Hilfswerk Austria International (HWA).

Za Zeničko-dobojski kanton odabrano je ukupno 128 stambenih objekata, 75 novih i 53 objekta za sanaciju.

Implementacijom tog projekta riješit će se problem stambenog zbrinjavanja za 21 porodicu za koju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK plaća stanarinu.

Na području Grada Zenice odabrano je 40 korisnika, od čega 34 za izgradnju novih stambenih objekata i šest za sanaciju, u Žepču 16 (7+9), Zavidovićima 33 (12+21), Kaknju 19 (7+12), Tešnju jedan, Varešu tri (2+1) i Maglaju 16 (12+4) kosrisnika.

Projektne aktivnosti u okviru projekta "Oporavak od poplava-intervencija na stambenoj izgradnji/obnovi" koje se odnose na Federaciju BiH podrazumijevaju intervenciju u 20 općina/gradova, smještenih u šest kantona - ukupno oko 375 porodica.

Delegacija Evropske unije je za realizaciju ovih aktivnosti u BiH odobrila budžet u iznosu od oko pet miliona eura, uz obavezu podrške i kofinansiranja lokalnih vlasti, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana