Svijet     | 25.07.2018. 15:38 |

Puigdemont planira napustiti Njemačku tokom vikenda

FENA Internet

BERLIN, 25. jula (FENA) – Katalonski separatistički čelnik u egzilu Carles Puigdemont planira da napusti Njemačku do kraja ove sedmice i da se vrati u Belgiju, najavio je na konferenciji za novinare u srijedu.

Puigdemontova odluka uslijedila je nakon što je sud u sjevernoj Njemačkoj okončao proces o razmatranju ekstradicije kada su španske vlasti povukle zahtjev da se on vrati u Španiju.

- Vratit ću se u Belgiju ove subote, gdje će zasjedati Vijeće (katalonske) Republike i tu ćemo početi raditi na Republici, tako da je moja namjera da ostanem u Belgiji - izjavio je 55-godišnji Puigdemont.

Bivši katalonski predsjednik također je izjavio da će "nastaviti s mandatom koji mi je povjerio narod raditi za svoje saradnike koji su nepravedno zatočeni i pokušat ću vratiti se normalnom životu". 

Puigdemont je i ranije zahtijevao oslobađanje ostalih zatočenih katalonskih čelnika u Španiji. 

Madrid je tražio Puigdemontovo izručenje iz Njemačke, gdje živi od marta. On je uhapšen u Njemačkoj u martu na osnovu evropske potjernice.

Katalonski političar pobjegao je iz Španije nakon što je igrao ključnu ulogu u jednostranoj objavi nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine, prenosi dpa.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

U Bavarskoj uhapšena dva ruska špijuna

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'