Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 10:52 |

Uskoro počinje izgradnja modernog sportskog centra Trnovo

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Ministri privrede te kulture i sporta Kantona Sarajevo Muharem Šabić i Mirvad Kurić te načelnik općine Trnovo Ibro Berilo potpisali su sporazume o sufinansiranju izgradnje "Poslovno-sportskog centra Trnovo" na Bjelašnici.

Ovaj, jedan od najmodernijih centara u regiji, kako su ga potpisnici nazvali, bit će izgrađen na površini od 11,21 hektara na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara, a u njemu će biti svi potrebni uvjeti za trenažne programe profesionalnih sportista.

Na ovaj način, istaknuto je danas na prezentaciji centra, bit će omogućeno da Bjelašnica i Igman budu planine koje će cijelu godinu imati adekvatne sadržaje.

Izgradnja centra bez infrastrukture koštat će oko 17 miliona KM, a načelnik Berilo potvrdio je da je oko 50 posto sredstava već osigurano dok bi izgradnja trebala početi u narednih nekoliko dana budući da su u završnoj fazi imovinsko-pravni poslovi i dobivanje građevinskih dozvola.

Berilo je kazao i da će za cijeli projekt uključujući i infrastrukturu biti potrebno gotovo 23 miliona KM, ali napominje da se očekuje završetak radova za dvije i pol godine i bit će to najveći projekt ove općine.

Vlada Kantona Sarajevo je sufinansijer ovog građevinskog poduhvata te je kantonalni premijer Adem Zolj napomenuo da je namjera stvoriti preduvjete za investiranje općenito u kantonu, a posebno na dijelu planinskih ljepotica Bjelašnice i Igmana.

Također, dodao je, cilj je infrastrukturno povezati i općine Hadžići i Ilidža kako bi se objedinila cjelokupna turistička ponuda Kantona Sarajevo.

Centar će imati dva fudbalska terena urađena po standardima FIFA-e, osam malih terena, sportsku dvoranu, bazene, fitnese, saune i sve ono što je potrebno sportistima.

Kako istaknuto, u Kantonu Sarajevo ima 15.000 registriranih sportista od osam do 15 godina te potpisnici sporazuma smatraju da će im ovaj centar biti od velike pomoći za treninge.

Načelnik Trenova Ibro Berilo potpisao je danas i ugovore o izvođenju radova s predstavnicima konzorcija izvođača radova od četiri kompanije među kojima su Almy-Transport, Mavas, Duo i Elan invest vrijednosti oko 17 miliona KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo