Stranačke aktivnosti     | 26.07.2018. 11:33 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Migrantska kriza je problem koji iako u zadnjim mjesecima eskalira, niko ne želi preuzeti odgovornost niti se pozabaviti mogućim rješenjima.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća danas je sa vijećnicima i većinom općinskih načelnika iz Krajine u organizovanom mirnom protestu ispred zgrade Vijeća ministara BiH i pozvao na odgovornost vlasti BiH za rješavanje problema.

Situacija sa migrantima u Krajini prevazilazi okvire kontrole i, ukoliko je već pravovremena i preventivna reakcija izostala, moraju se poduzeti mjere suzbijanja posljedica nemarnosti vlasti prema ovom problemu koji sada lokalne vlasti jednostavno više ne mogu kontrolirati.

„ Podržao sam današnji mirni protest zvaničnika iz Krajine, ograđujući se od političkih struktura koje su dovele do ovakvih posljedica. Od marta ove godine sam skretao pažnju u Parlamentu BiH na ovaj, i u tom periodu alarmantni problem, i tražio hitnu reakciju Vijeća ministara i Ministarstva sigrunosti da počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom jer sam ovakav epilog predviđao.

Ponovio sam iste zahtjeve u junu, te na prošloj sjednici Parlamenta BiH početkom jula ali osim kratkog i vrlo šturog odgovora ministra Mektića i Vijeća ministara BiH koji ne sadrži apsolutno nikakvu naznaku stvarnog poduzimanja konkretnih aktivnosti u rješavanju ovog problema nije bilo nikakve konkretne reakcije. Ovaj problem je pitanje državnih institucija i svih nivoa vlasti i tu mojim Krajišnicima Vijeće ministara BiH mora aktivno pomoći.

Ovakav odnos vlasti prema sigurnosti građana širom BiH, kao osnovnom i zagarantovanom pravu mora proći kroz proces odgovornosti. Ukoliko se ovako ozbiljnim problemima vlasti ne bave i odnose nemarno, građani su prepušteni sami sebi bez državnog aparata koji im može garantovati sigurnost.

I kao čovjek i kao političar ću uvijek stajati na strani građana i podržavati sve što je na putu pravednosti. Ovakvom odnosu i neodgovornosti vlasti mora doći kraj i pozivam da Vijeće ministara i institucije BiH čiji je ovo posao, shvate ovaj protest kao posljednje upozorenje i posljednju šansu za reakcijom. „ -   izjavio je Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH i predsjednik Nezavisnog bloka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'