Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 13:12 |

Multidisciplinarni pristup važan u postupanju sa žrtvama nasilja u porodici

FENA Saopćenje

LUKAVAC, 26. jula (FENA) - Jačanje multidisciplinarne koordinacije od izuzetnog je značaja u cilju adekvatnijeg pristupa žrtvama nasilja u porodici - ocijenjeno je na sastanku o temi "Unapređenje koordinacije i saradnje u kontaktu sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici".

Ovaj skup koji je okupio oko 50 učesnika organizirali su Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, Mediacentra Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova TK u Lukavcu, a sastanak je dio provedbe "Strategije za postupanja sa osobama koje dolaze u kontakt s tužilaštvima - podrška tužilaštvima u implementaciji medijske komponente".

Fokus sastanka bio je usmjeren na to da se kroz angažman i diskusiju različitih institucija i aktera, uključenih u postupanje i rad sa ženama i djecom žrtvama nasilja u porodici, rasvijetle izazovi i problemi s kojima se suočava ova ranjiva populacija građana.

Također, jedan od ciljeva je bio ukazati i na izazove i probleme s kojima se suočavaju institucije u radu na ovim pitanjima, kako bi se u najvećoj mjeri pronašao balans i jačala saradnja.

U namjeri da se izazovi i problemi s kojima se suočavaju žene prijaviteljice i žrtve nasilja i institucije koje s njima dolaze u kontakt, analiziraju detaljno i multidisciplinarno, na okruglom stolu je bilo prisutno oko 50 učesnika iz različitih institucija kao što su Sigurna kuća Tuzla, centri za socijalni rad s područja TK, MUP TK i Kantonalno tužilaštvo TK.

Nakon uvodnih izlaganja otvorena je diskusija svih učesnika te je doneseno niz zaključaka izuzetno važnih za djelovanje  institucija i jačanje koordinacije i saradnje u postupanju sa ženama prijaviteljicama i žrtvama nasilja u porodici, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uhapšeni u akciji FUP-a predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića

'Šestorka' okrivljena za organizovanu trgovinu ljudima osuđena na ukupno 74 godine zatvora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom