Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 13:49 |

Manje notarske naknade u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. jula (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) izmijenila je Uredbu o određivanju nagrada i naknada notarima u tom bh. entitetu.

Izmjenama je, između ostalog, propisano i pravo na oslobađenje od obaveze plaćanja nagrade notaru, u iznosu od 50 posto za posebno socijalno osjetljive kategorije stanovništva, saopćeno je iz entitetske vlade.

U pitanju su osobe koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, a koja su primaoci novčane pomoći, ratni vojni invalidi, članovi porodica poginulih i nestalih boraca RS-a, žrtve ratne torture, civilni invalidi koji su korisnici prava na ličnu invalidninu, osobe koje boluju od rijetkih bolesti i djeca bez roditeljskog staranja.

Iz entitetske vlade tvrde da je to samo jedna od olakšica koja se odnosi na fizičke, ali i pravne osobe.

Zaključkom Narodne skupštine RS-a od prije godinu dana zatraženo je od Vlade da preispita uredbu koja reguliše nadoknade notara.

-Ministarstvo pravde izvršilo je analizu predmetne uredbe, uzimajući u obzir navedene zaključke, interese građana i njihovo ekonomsko i socijalno stanje, ali i interese notara i nesmetano obavljanje notarske službe. Utvrđeno je i da pojedina pitanja do sada nisu bila pravno regulisana, zbog čega je bilo neophodno obezbijediti jednoobraznost u naplati nagrada za određene pravne poslove – saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo