Bosna i Hercegovina     | 26.07.2018. 18:18 |

I Ambasada Njemačke poziva delegate Doma naroda PSBiH da preuzmu odgovornost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Njemačka ambasada se pridružuje šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalnom predstavniku EU ambasadoru Larsu-Gunnaru Wigemarku i poziva delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da preuzmu odgovornost i usvoje neophodne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

- Duboko smo zabrinuti zbog neusvajanja relevantnih izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koji treba uskladiti sa Odlukom Ustavnog suda BiH iz 2017. godine kao i međunarodnim i evropskim standardima. Izmjene i dopune Zakona koje su već na razmatranju u Parlamentarnoj skupštini BiH i usvojene u Predstavničkom domu, ispunjavaju potrebne standarde. Međutim, druge predložene izmjene i dopune, koje su do sada razmatrane, bi oslabile vladavinu prava i potkopale mogućnost pravosuđa da se bori protiv teških oblika kriminala, a posebno organizovanog kriminala i korupcije. Pogotovo, izostavljanje pojedinih krivičnih djela kao što su prevara u službi ili pronevjera u službi i terorizam šalje negativan signal prema građanima BiH i EU, navode iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

Također apeliraju na delegate u Domu naroda da što prije usvoje konačne izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i na taj način pokažu svoje opredijeljenje da djeluju kao vjerodostojan partner Evropske unije i njenih država članica u borbi protiv teških oblika kriminala i osiguravanju javne bezbjednosti u Bosni i Hercegovini i šire.

- To je suštinsko pitanje za vladavinu prava u BiH i također će biti uzeto u obzir u pripremi mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, upozoravaju iz Njemačke ambasade.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Njemačka ambasada podržava nabavku i proizvodnju medicinske opreme

Uebber zahvalna njemačkom timu za osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju

Razgovor s bivšim ministrom vanjskih poslova DDR-a Meckelom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo