Bosna i Hercegovina     | 27.07.2018. 10:26 |

Počela sjednica Doma naroda PSBiH, delegati o osiguranju depozita u bankama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 27. jula (FENA) - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu, a dnevnim redom sjednice predviđeno je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku.

Ove izmjene ranije je usvojio Predstavnički dom PSBiH te ga je i predložio Domu naroda da ga također usvoji što je potrebno kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH, koji je još prošle godine proglasio neustavnim više odredbi ovog zakona.

Neustavne odredbe Zakona o krivičnom postupku odnose se na mogućnost provođenja posebnih istražnih radnji i vremensko ograničenje za njihovo sprovođenje, kao i na davanje svjedocima imuniteta od krivičnog gonjenja.

Rok za izmjene zakona, odnosno sprovođenje odluke Ustavnog suda bio je 12. decembar prošle godine, ali to do sada nije učinjeno i ove izmjene predmet su sporenja već nekoliko mjeseci.

Inače, u parlamentarnoj proceduri su još dvije različite izmjene ovog zakona, a iako su i one trebale danas biti razmatrane Kolegij Doma ih je skinuo s dnevnog reda jer je Ustavnopravna komisija odlučila zatražiti produženje amandmanske faze od 15 dana kada će se pokušati naći saglasnost za to pitanje o kojem se vode polemike nekoliko mjeseci.

Pred delegatima je Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u prvom čitanju za koji je Ustavnopravna komisija utvrdila postojanje ustavnog osnova i usklađenost s pravnim sistemom, a predviđeno je razmatranje po skraćenom postupku.

Zakon predviđa obaveznost članstva u programu osiguranja depozita što znači da svaka nova banka koja dobije licencu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski postaje članica programa osiguranja depozita što do sada nije bio slučaj.

Jedna od tačaka dnevnog reda je Informacija o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Utvrđivanje ovako predloženog dnevnog reda sjednice uslijedit će nakon što se okonča dio sjednice u kojem delegati postavljaju pitanja ministrima Vijeća ministara BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo